🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅
Paprike kod nas na vrtu još uvijek lijepo dozrijevaju na ovom jesenjem suncu, svaki dan se njih nekoliko zarumeni. Višak rajčica su moja svekrva i šogor vrijedno ubirali i spremali u zamrzivač, dok smo mi bezbrižno uživali u ljetovanju. Zato sad imam domaćih rajčica u izobilju. Kada se rajčice odmrznu, ne zadrže svoj oblik, ali zadrže miris i okus, pa se i dalje mogu koristiti za mnoga jela. Pošto se u kožici nalazi najviše dragocjenog likopena, a on se povećava kuhanjem, uvijek nastojim što dulje kuhati rajčice prije nego uklanjam kožicu i koštice pasiranjem.
Kod ovog čatnija uopće nema potrebe to raditi, jer se oboje odlično usitne štapnim mikserom i daju potrebnu gustoću.
Odlična prednost zamrzavanja rajčica je ta što se prilikom odmrzavanja odvoji sok od mesnatog dijela, pa mogu koristiti razne varijante za zimnicu i pripremu jela. Na ovaj način mogu skratiti kuhanje jer sam odmah na početku izdvojila sok i ostaje mi samo gusti dio, nešto kao koncentrat rajčice do kojeg dođem prečicom. Sok sačuvam jer je u njemu kiselina koja mi često treba u raznim jelima, a koje uvijek nedostaje u raznim industrijskim konzerviranim rajčicama.
Recept za čatni je od Katije Živković, blogerice, odlične kuharice i svestrane mlade žene.
🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅
Recept za čatni je od Katije Živković, blogerice, odlične kuharice i svestrane mlade žene.
7,5 kg svježe rajčice (ja sam radila sa zamrznutom, a može se umjesto toga koristiti već kuhana rajčica - oko 3, 5 litre, ovisno koliko je gusta)
4 glavice crvenog luka
4 manje glavice češnjaka
3-4 crvene paprike
3 jabuke
oko 2 čili papričice, ovisno koliko ljuto volite
1/2 žličice đumbira u prahu
2,5 žlice šećera
1 žlica soli
sok od 1 većeg limuna ili 1,5 žlice vinskog octa
1 žlica soli
sok od 1 većeg limuna ili 1,5 žlice vinskog octa
1/2 žlice sušene
majčine dušice
1/2 žličice sušenog
ružmarina, usitnjenog u mrvice
Rajčice sam izblendala štapnim mikserom. Luk, češnjak, papriku i jabuke sam usitnila u sjeckalici. Kuham u "Zepterovom" velikom loncu i miješam povremeno ravnom drvenom kuhačom.
Nakon par sati kuhanja kad bude željene gustoće, vruće ulijem u vruće staklenke (zagrijane u pećnici), zatvorim poklopcima i vratim da se ohladi u pećnici ili zamotam sve u debele deke da se hladi polagano do sljedećeg dana.
Nakon par sati kuhanja kad bude željene gustoće, vruće ulijem u vruće staklenke (zagrijane u pećnici), zatvorim poklopcima i vratim da se ohladi u pećnici ili zamotam sve u debele deke da se hladi polagano do sljedećeg dana.
🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅
Nema komentara:
Objavi komentar
Ovdje možete ostaviti svoj komentar: