Paprike kod nas na vrtu još uvijek lijepo dozrijevaju na ovom jesenjem suncu, svaki dan se njih nekoliko zarumeni. Višak rajčica su moja svekrva i šogor vrijedno ubirali i spremali u zamrzivač, dok smo mi bezbrižno uživali u ljetovanju. Zato sad imam domaćih rajčica u izobilju. Pošto su zamrznute cijele, ja ih potopim u vruću vodu na par sekundi, uklonim kožicu koja se sama odvaja, ostavim rajčice da se do kraja odmrznu, a dok se sasvim otope, lijepo se odvoji sok od mesa. Ovisno o tome što ću raditi od njih, nekad koristim odvojeno sok od mesnatog dijela, a nekad zajedno, kako mi je zgodnije.
Recept je od Kate, blogerice, odlične kuharice i svestrane mlade žene.
7,5 kg svježe rajčice (ja sam radila sa zamrznutom iz škrinje, sa istom količinom)
4 glavice crvenog luka
4 manje glavice češnjaka
3-4 crvene paprike
3 jabuke
2 chilly papričice, smrvljene u prah
1/2 žličice đumbira u prahu
2,5 žlice šećera
1 žlica soli
sok od 1 većeg limuna ili 1,5 žlice vinskog octa
1 žlica soli
sok od 1 većeg limuna ili 1,5 žlice vinskog octa
1/2 žlice sušene
majčine dušice
1/2 žličice sušenog
ružmarina, usitnjenog u mrvice
Rajčice sam izvadila iz leda, uz pomoć vruće vode skinula kožicu, ostavila da se odmrznu preko noći, mesnati dio sam usitnila štapnim mikserom, a vodu koju su pustile sam poslije samo umiješala u sve na kraju usitnjavanja. Ostale sastojke sam redom usitnjavala u sjeckalici, a jabuke sam naribala na ribež kao za štrudlu. Kuham u "Zepterovom" velikom loncu i miješam povremeno ravnom drvenom kuhačom.
Nakon 4-5 sati kuhanja kad bude gusto prema mom ukusu, vruće ulijem u oprane, također vruće staklenke, zatvoritm sa poklopcima i zamotam sve u debeli poplun nek se hladi polagano do slijedećeg dana.Može se i ostaviti u vručoj, ugašenoj pečnici u kojoj su se zagrijavale staklenke.
Nakon 4 sata kuhanja, chutney je gust i spreman za staklenke:
Nema komentara:
Objavi komentar