Ovo
tijesto odlično oponaša dizano, a radi se brzo i nije potrebno
dizanje.
Tijesto:
(za
dvije štruce u plehu 20 x30 cm)
600
g brašna
1,5
vrećica praška za pecivo
300
g svježeg kravljeg sira (manje masnog)
9
žlica mlijeka (ako je iz hladnjaka, malo ga ugrijati)
12
žlica ulja
150
g šecera
1
vrećica vanilin šećera
2
manja jaja (veličina «S»)
prstohvat
soli
Nadjev:
400 g oraha ili maka
200 g šećera (može više za ljubitelje slađih kolača - najbolje da probate nadjev pa ocijenite jeli vam dovoljno sladak)
po potrebi cimet, rum, grožđice
10o g maslaca
150 ml mlijeka
200 g šećera (može više za ljubitelje slađih kolača - najbolje da probate nadjev pa ocijenite jeli vam dovoljno sladak)
po potrebi cimet, rum, grožđice
10o g maslaca
150 ml mlijeka
Priprema
Za nadjev: Zakipiti mlijeko, maknuti sa vatre, dodati maslac i kad se rastopi, preliti po mješavini maka/oraha, šećera i začina. Promiješati da se sve sjedini, pa ostaviti da se ohladi. Hladan nadjev mazati na tijesto.
Za tijesto: Sir propasirati ili usitniti štapnim mikserom, blenderom i sl. da postane kremast.
Za nadjev: Zakipiti mlijeko, maknuti sa vatre, dodati maslac i kad se rastopi, preliti po mješavini maka/oraha, šećera i začina. Promiješati da se sve sjedini, pa ostaviti da se ohladi. Hladan nadjev mazati na tijesto.
Za tijesto: Sir propasirati ili usitniti štapnim mikserom, blenderom i sl. da postane kremast.
U
jednoj posudi prosijati brašno zajedno sa praškom za pecivo.
U
drugoj posudi pomiješati sve ostale sastojke, te dodati u brašno.
Miješati
mikserom sa spiralnim nastavcima najprije najmanjom, a zatim najvećom
brzinom,
ne duže od 15 - 20 sekundi da tijesto ne bi postalo ljepljivo.
Staviti
tijesto na pobrašnjenu pamučnu krpu i razvaljati. Premazati
nadjevom, formirati štruce, prebaciti u namašten i pobrašnjen
pleh, te staviti u zagrijanu pećnicu. Peći na 180°C dok ne dobije
zlatnu boju na vrhu. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti
da se ohladi u plehu, pa ga posuti šećerom u prahu.
Čuvati
u plastičnoj kutiji ili vrećici kako bi i slijedeći dan ostao
mekan i svjež. Može se narezati na šnite i zamrznuti.
Nema komentara:
Objavi komentar
Ovdje možete ostaviti svoj komentar: