25 srpnja 2012

Brze kiflice, dizane štrudle, pužići… od savršenog tijesta sa sirom i uljem


Ovo tijesto oponaša dizano, a velika mu je prednost što mu nije potrebno "dizanje". Savršeno mi je za prigode kada mi se žuri, a želim napraviti nešto od dizanog tijesta. Orahnjača i makovnjača su od ovog tijesta više nego odlične! Recept sam pronašla u jednoj zbirci Dr. Oetkera, a vjerujem da svi znaju kako su besprijekorni svi njihovi recepti.

 

Sastojci
40 dkg brašna
1 vrećica praška za pecivo
20 dkg svježeg kravljeg sira(manje masnog)
6 žlica mlijeka (ako je iz hladnjaka, malo ga ugrijati)
8 žlica ulja
8 - 10 dkg šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 jaje (može i bez, ali ja nisam probala)
prstohvat soli

Priprema
Uvijek kad radim bilo koje kolače, peciva i slično obavezno prosijavam brašno. Nemam
sito, pa koristim veliko cjedilo za čaj. To je potrebno da bi se za čestice brašna vezao
zrak, pa tijesto bude lagano i rahlo. To savjetujem i vama jer ne zahtijeva puno
vremena, svega minutu do dvije.
U jednoj posudi prosijati brašno zajedno sa praškom za pecivo.
U drugoj posudi pomiješati sve ostale sastojke, te dodati u brašno.
Miješati mikserom sa spiralnim nastavcima najprije najmanjom, a zatim najvećom
brzinom. Ne miješati duže od 15 - 20 sekundi da tijesto ne bi postalo ljepljivo.
Staviti tijesto na pobrašnjenu podlogu i raditi oblike po želji. Složiti na tepsiju na papir
za pečenje. Može se peciva premazati žutanjkom pomiješanim sa uljem, pa ih posuti
sezamom, parmezanom, krupnom soli, makom... ovisno što radite.
Peći na 180°C dok ne dobije zlatnu boju na vrhu.

Na slici su kiflice sa nadjevom od maka (mak, šećer, malo maslaca i grožđica zakuhati sa
mlijekom) i druge bez nadjeva premazane mješavinom žumanjka i ulja, te posute
sezamom.

Mekane su i drugi dan ako stoje zatvorene, a također se mogu pečene zamrznuti.

na ovoj slici su punjene pizza nadjevom



kiflice punjene nadjevom za orahnjaču i makovnjaču

Evo još ideja sa neta što sve možete sa ovim tijestom:













Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje možete ostaviti svoj komentar: