utorak, 2. travnja 2019.

Uskrsno ukrašavanje jaja i nekoliko zgodnih ideja :)







Dok su djeca još mala i veseli ih šarenilo na uskrsnom stolu, možemo dati mašti na volju i na razne načine se poigrati s ukrašavanjem. 
Moju kćer koja je uskoro tinejđerica još uvijek veseli taj kreativni dio priprema za uskrsne blagdane, pa svake godine s veseljem ponavljamo svoj mali ritual: skidanje ljuski sa luka, branje cvjetova i listova, rezanje starih čarapa, vreča od krumpira, traženje špagica i gumica po ladicama...
Kod nas je obavezno kuhanje jaja sa ljuskama od luka koje im daju lijepu ciglastu boju. Na jaje položimo listić ili cvijet neke biljke sa livade, čvrsto omotamo najlon čarapom, učvrstimo špagicom i stavimo u hladnu vodu s ljuskama luka da se kuha. 
Što ima više ljuski, boja je intenzivnija. Kako bi spriječili da jaja prilkom kuhanja popucaju treba u vodu dodati 1 žlicu octa. Pustiti da lagano ključa oko 10 minuta, pa ostaviti da se ohladi. 
Tada se jaja vade iz vode, a to nam je najljepši dio, jer tada otkrivamo koliko smo bile uspješne i strpljive, jer nije baš lako dobro namjestiti cvjetić ili listić koji se stalno trudi pobjeći lijevo ili desno... :) 
Lijepi efekt ostavljaju na ljusci i mrežaste vreće u kojima kupujemo krumpir, njih isto treba čvrsto omotati oko jaja, a još jedan zgodan način je omatanje gumice oko jaja koja ostavlja na jajetu svijetli trag. Gumice znaju također biti svojeglave, pa taman kad sve namjestite, jedna sklizne dole i onda opet sve iz početka.
Na slikama ispod se lako može prepoznati kojom tehnikom je jaje ukrašeno. 
Naravno, moja kćer voli i razne kupovne naljepnice i omotnice sa uskrsnim motivima, pa obavezno i njih koristimo za ukrašavanje. Jaja još samo treba premazati malom količinom jestivog ulja (dovoljna je samo kap po jajetu) da dobiju sjaj. 










i još malo jako jednostavnih ideja od kuhanih jaja koje sam pronašla na internetu:

-kuhana jaja, zrna papra upotrijebljena za oči, kuhana/sirova mrkva za kljunčiće i brkove, paprika i brokula za krijestu i nožice...

- krema od žutanjaka (kuhani žutanjci pomiješani sa majonezom), stavljena na perece, oči od nekih crnih sjemenki i kljunčići vjerojatno od sirove ili kuhane mrkve




- jaja punjena kremom od žutanjaka, oči od crnog papra, kljunčići od mrkve, krijestice od listića kopra...





- bjelanjci za latice, žumanjci za sredinu, stabljika i listovi od vlasca


- mišići od jaja sa ušima od rotkvica i brčićima od vlasca





Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...