14 travnja 2025

Cvjetovi vlasca u kulinarstvu

    

foto: AI (chatGPT)

    🌸 Kada je riječ o vlascu (Allium schoenoprasum) kao začinskoj biljci, najčešće se koristi njegovo lišće, a upotreba je mnogostruka: umaci, preljevi, salate, namazi, rižota, sendviči... 

    🌸Ali osim listova, cvjetovi su također ukusni, no do njih se malo teže dolazi. Nisam vidjela da ih se može kupiti na tržnicama ili u marketima, ali srećom, vlasac je vrlo jednostavno nabaviti i uzgajati na vrtu ili u tegli. On se svake sezone bogato okiti cvjetovima. Prošle godine sam napravila aromatizirani ocat (slika ispod) i jako mi se svidio. Imam svoj domaći ocat od jabuka, imam uvijek obilje cvjetova, pa bi bilo šteta ne probati. Predivne je boje i odličan za salate, marinade ili za deglaziranje tave kada radite neki umak. 

    🌸Ovdje je okvirni recept kako sam ga ja radila, a možete isprobati i ostale recepte koje sam našla u mojim kuharicama, a možda se i vama svide.

foto: N. Radinić

🌸Ocat s cvijetom vlasca

Potrebno:

  • 1 mjera cvjetova vlasca (čistih i osušenih)

  • 2 mjere jabučnog octa

Priprema:

  1. Cvjetove ubrati i ostaviti na pola sata na nekoj površini, u tanjem sloju da iz njih izađu bubice ako ih ima (ako želite, možete ih oprati, pa ostaviti da se osuše). Cvjetove staviti u čistu staklenku.

  2. Preliti octom, dobro zatvoriti i ostavi na tamnom mjestu 1–2 tjedna. Povremeno protresti.

  3. Ocijediti kroz gustu krpu i čuvati na tamnom (ja ga držim u hladnjaku). Ocat poprimi prekrasnu roza boju i blag, aromatičan okus luka.

  4. Omjer cvjetova i octa može biti manji ili veći, ovisno kako volite.


🌸Aromatizirana sol s cvijetom vlasca

Potrebno:

  • 1/2 šalice krupne morske soli

  • 2–3 cvijeta vlasca

Priprema:

  1. Sve stavi u blender i pulsiraj dok se ne spoji.

  2. Raširi na papir za pečenje i ostavi da se potpuno osuši.

  3. Spremi u staklenku.

Odličan začin za kuhana jaja, pečeno povrće, domaći kruh ili čips od kelja.


🌸Maslac s cvjetovima vlasca

Potrebno:

  • 450 g omekšanog neslanog maslaca

  • 4–6 cvjetnih glavica vlasca

  • 2 žlice sitno nasjeckanih listova vlasca

  • prstohvat soli (po želji)

Priprema:

  1. Cvjetove pažljivo razdvojiti prstima na sitnije latice, a listove vlasca nasjeckati.

  2. Sve ubaciti u zdjelu s maslacem, dodati malo soli i dobro promiješati, najbolje vilicom. 

  3. Smjesu oblikovati u valjak ili utisnuti u neki kalup.

  4. Hladiti barem 3 sata, a najukusniji je dan-dva kasnije, kad se okusi lijepo prožmu.

Upotreba:

  • Na toplom, domaćem kruhu uz tanke ploške rotkvica i malo krupne soli

  • Otopljen preko kuhanog mladog krumpira ili šparoga

  • Umiješan u toplu tjesteninu kao brzi, aromatični “umak”


🌸Cvjetni maslac s češnjakom i vlascem

Sličan prethodnom receptu, ali s dodatkom protisnutog češnjaka i možda malo limunove korice – savršen za premazivanje bageta, dodavanje na pečeno povrće ili čak kao punjenje za gljive.


🌸Omlet s cvjetovima vlasca i svježim sirom

Potrebno:

  • 2 jaja

  • 1 žlica svježeg sira (ili skute)

  • 1 žličica nasjeckanog lista vlasca

  • 1 žličica latica cvijeta

  • sol, papar, maslac ili maslinovo ulje

Priprema:

  1. Umutiti jaja, dodati sol, papar, svježi sir i vlasac.

  2. Ispeći lagano kao omlet ili fritaju (vlasac se ne smije dugo toplinski obrađivati).

  3. Poslužiti toplo s tostom ili mladim povrćem iz vrta.


Kako da sami uzgajate ovu jednostavnu i vrlo korisnu biljku, pročitajte u mom tekstu o uzgoju višegodišnjih lukova gdje sam opisala i vlasac: VIŠEGODIŠNJI LUKOVI U MOM VRTU

3 komentara:

  1. draga Nado, vlasac imam godinama i meni draga i lijepa biljka. Ne trazi nista posebno, lako sam ga razmnozila, trenutno puna basta. Ima veliku upotrebnu vrijednost a kako imam jos domaceg octa, ti znas od koga, ove godine probam aromatizirani ocat sa cvjetovima. hvala na prijedlogu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Taj ocat, baš je jednostavno. Sad jedva čekam da mi vlasac procvjeta

    OdgovoriIzbriši

Ovdje možete ostaviti svoj komentar: