foto: AI (chatGPT) |
🌸 Kada je riječ o vlascu (Allium schoenoprasum) kao začinskoj biljci, najčešće se koristi njegovo lišće, a upotreba je mnogostruka: umaci, preljevi, salate, namazi, rižota, sendviči...
🌸Ali osim listova, cvjetovi su također ukusni, no do njih se malo teže dolazi. Nisam vidjela da ih se može kupiti na tržnicama ili u marketima, ali srećom, vlasac je vrlo jednostavno nabaviti i uzgajati na vrtu ili u tegli. On se svake sezone bogato okiti cvjetovima. Prošle godine sam napravila aromatizirani ocat (slika ispod) i jako mi se svidio. Imam svoj domaći ocat od jabuka, imam uvijek obilje cvjetova, pa bi bilo šteta ne probati. Predivne je boje i odličan za salate, marinade ili za deglaziranje tave kada radite neki umak.
🌸Ovdje je okvirni recept kako sam ga ja radila, a možete isprobati i ostale recepte koje sam našla u mojim kuharicama, a možda se i vama svide.
![]() |
foto: N. Radinić |
🌸Ocat s cvijetom vlasca
Potrebno:
-
1 mjera cvjetova vlasca (čistih i osušenih)
-
2 mjere jabučnog octa
Priprema:
-
Cvjetove ubrati i ostaviti na pola sata na nekoj površini, u tanjem sloju da iz njih izađu bubice ako ih ima (ako želite, možete ih oprati, pa ostaviti da se osuše). Cvjetove staviti u čistu staklenku.
-
Preliti octom, dobro zatvoriti i ostavi na tamnom mjestu 1–2 tjedna. Povremeno protresti.
-
Ocijediti kroz gustu krpu i čuvati na tamnom (ja ga držim u hladnjaku). Ocat poprimi prekrasnu roza boju i blag, aromatičan okus luka.
Omjer cvjetova i octa može biti manji ili veći, ovisno kako volite.
🌸Aromatizirana sol s cvijetom vlasca
Potrebno:
-
1/2 šalice krupne morske soli
-
2–3 cvijeta vlasca
Priprema:
-
Sve stavi u blender i pulsiraj dok se ne spoji.
-
Raširi na papir za pečenje i ostavi da se potpuno osuši.
-
Spremi u staklenku.
Odličan začin za kuhana jaja, pečeno povrće, domaći kruh ili čips od kelja.
🌸Maslac s cvjetovima vlasca
Potrebno:
-
450 g omekšanog neslanog maslaca
-
4–6 cvjetnih glavica vlasca
-
2 žlice sitno nasjeckanih listova vlasca
-
prstohvat soli (po želji)
Priprema:
-
Cvjetove pažljivo razdvojiti prstima na sitnije latice, a listove vlasca nasjeckati.
-
Sve ubaciti u zdjelu s maslacem, dodati malo soli i dobro promiješati, najbolje vilicom.
-
Smjesu oblikovati u valjak ili utisnuti u neki kalup.
-
Hladiti barem 3 sata, a najukusniji je dan-dva kasnije, kad se okusi lijepo prožmu.
Upotreba:
-
Na toplom, domaćem kruhu uz tanke ploške rotkvica i malo krupne soli
-
Otopljen preko kuhanog mladog krumpira ili šparoga
-
Umiješan u toplu tjesteninu kao brzi, aromatični “umak”
🌸Cvjetni maslac s češnjakom i vlascem
Sličan prethodnom receptu, ali s dodatkom protisnutog češnjaka i možda malo limunove korice – savršen za premazivanje bageta, dodavanje na pečeno povrće ili čak kao punjenje za gljive.
🌸Omlet s cvjetovima vlasca i svježim sirom
Potrebno:
-
2 jaja
-
1 žlica svježeg sira (ili skute)
-
1 žličica nasjeckanog lista vlasca
-
1 žličica latica cvijeta
-
sol, papar, maslac ili maslinovo ulje
Priprema:
-
Umutiti jaja, dodati sol, papar, svježi sir i vlasac.
-
Ispeći lagano kao omlet ili fritaju (vlasac se ne smije dugo toplinski obrađivati).
-
Poslužiti toplo s tostom ili mladim povrćem iz vrta.
Kako da sami uzgajate ovu jednostavnu i vrlo korisnu biljku, pročitajte u mom tekstu o uzgoju višegodišnjih lukova gdje sam opisala i vlasac: VIŠEGODIŠNJI LUKOVI U MOM VRTU
draga Nado, vlasac imam godinama i meni draga i lijepa biljka. Ne trazi nista posebno, lako sam ga razmnozila, trenutno puna basta. Ima veliku upotrebnu vrijednost a kako imam jos domaceg octa, ti znas od koga, ove godine probam aromatizirani ocat sa cvjetovima. hvala na prijedlogu.
OdgovoriIzbrišie, pa odlično! Samo trpaj :)
IzbrišiTaj ocat, baš je jednostavno. Sad jedva čekam da mi vlasac procvjeta
OdgovoriIzbriši