Tek sam nedavno naišla na informaciju da se latice magnolije mogu koristiti u kulinarstvu. Pošto nas naše drago drvo svake godine razveseli obilnom cvatnjom (slike ispod) potražila sam recepte na internetu i napisati ću ih ovdje, pa ako ste u prilici isprobajte i vi, možda otkrijemo neko svoje novo omiljeno jelo ili napitak.
![]() |
magnolija pod snijegom, 5.travanj, 2021. |
RECEPTI
🌸 1. Ukiseljene latice magnolije
Sastojci:
-
1 šalica svježih latica magnolije
-
½ šalice jabučnog octa
-
½ šalice vode
-
1 žličica šećera
-
½ žličice soli
-
Par zrna crnog papra ili malo nasjeckanog češnjaka (po želji)
Očisti i operi latice.
-
U lončiću pomiješaj ocat, vodu, šećer, sol, papar i češnjak. Pusti da zavrije.
-
Prelij vruću tekućinu preko latica u staklenki.
-
Ohladi, zatvori i čuvaj u hladnjaku. Najbolje za jelo nakon 24 sata.
Upotreba: Kao prilog uz rižota, salate, sendviče, sireve.
🌸 2. Sirup od magnolije i đumbira
Sastojci:
25 g latica magnolije
200 g (1 šalica) kristalnog šećera
470 ml (2 šalice) vode
2½ žlice svježeg đumbira, naribanog
Ovaj sirup možete koristiti kao dodatak čajevima, limunadama, koktelima ili kao sirup za palačinke i deserte.
Upotreba: U limunadi, koktelima, preko palačinki, u jogurtu...
🌸 3. Magnolija u tempuri
Sastojci:
-
12 svježih latica magnolije
-
½ šalice brašna
-
½ šalice jako hladne mineralne vode
-
Prstohvat soli
-
Ulje za prženje
Napravi lagano tijesto od brašna, vode i soli.
-
Umočene latice prži kratko u vrućem ulju dok ne postanu zlatne.
-
Ocijedi ih na papirnatom ručniku i posluži toplo.
Upotreba: Savršeno kao predjelo s umakom od soje, limete i meda.
🌸 4. Cvjetni čaj od magnolije
Sastojci:
-
1 žličica svježih ili sušenih latica magnolije
-
1 šalica vruće vode
-
Po želji: med, limun, sušena lavanda
Latice prelij vrućom vodom i pusti da odstoji 5–10 minuta.
-
Procijedi, dodaj med ili limun po želji.
Djeluje: Smirujuće, pomaže kod tjeskobe i nesanice.
🌸 🌸 🌸
I na kraju, latice magnolije mogu poslužiti kao vrlo dekorativan način posluživanja hrane:
![]() |
foto: tiatamblyn.com |
Ovo nisam znala. Puno ti hvala! Kako ti je divna magnolija. A tvoj trud da nam daš sve te zanimljivosti je za svaku pohvalu.
OdgovoriIzbrišiHvala Danijela❤️
IzbrišiHvala svakog dana naučim nešto novo,divno❤️
OdgovoriIzbrišiHvala vama na komentaru ❤️
IzbrišiSvaki cvijet prelijep a ne sumnjam i sve ovo sto se od njega moze pripremiti, hvala ti draga moja Nado.
OdgovoriIzbriši❤️
Izbriši🍀🍀🌻🌻
OdgovoriIzbriši❤️
Izbriši