07 travnja 2025

Latice magnolije su jestive


    Svake godine nakon cvatnje, naša magnolija rasipa obilje svojih latica po dvorištu (slika iznad). Taj predivan događaj kćer i ja nazivamo "svadba" jer nas asocira na prizor koji ostane kada se mladence zasipa laticama cvijeća.

    Tek sam nedavno naišla na informaciju da se latice magnolije mogu koristiti u kulinarstvu.  Pošto nas naše drago drvo svake godine razveseli obilnom cvatnjom (slike ispod) potražila sam recepte na internetu i napisati ću ih ovdje, pa ako ste u prilici isprobajte i vi, možda otkrijemo neko svoje novo omiljeno jelo ili napitak.







magnolija pod snijegom, 5.travanj, 2021.

RECEPTI

🌸 1. Ukiseljene latice magnolije 

Sastojci:

  • 1 šalica svježih latica magnolije

  • ½ šalice jabučnog octa

  • ½ šalice vode

  • 1 žličica šećera

  • ½ žličice soli

  • Par zrna crnog papra ili malo nasjeckanog češnjaka (po želji)

  1. Očisti i operi latice.

  2. U lončiću pomiješaj ocat, vodu, šećer, sol, papar i češnjak. Pusti da zavrije.

  3. Prelij vruću tekućinu preko latica u staklenki.

  4. Ohladi, zatvori i čuvaj u hladnjaku. Najbolje za jelo nakon 24 sata.

Upotreba: Kao prilog uz rižota, salate, sendviče, sireve.

🌸 2. Sirup od magnolije i đumbira

Sastojci:

25 g latica magnolije

200 g (1 šalica) kristalnog šećera

470 ml (2 šalice) vode

2½ žlice svježeg đumbira, naribanog

Postupak:
    Proberite latice magnolije i zadržite samo one najljepše. Odvojite ih od baze stabljike ili pupoljka i namočite u vodi kako biste uklonili površinsku prljavštinu. Zatim svaku laticu operite pod tekućom vodom, čisteći pažljivo s obje strane. 
Latice lagano posušite tapkanjem i ostavite ih da se osuše na papirnatom ručniku ili krpi. U međuvremenu, pripremite šećerni sirup tako da pomiješate šećer i vodu u malom loncu na štednjaku na laganoj vatri. Nemojte miješati smjesu kuhačom dok se šećer ne otopi – umjesto toga, lagano vrtite lonac. 
Kad smjesa proključa, provjerite gustoću; trebala bi biti gusta, ljepljiva i nalik sirupu. U veliku zdjelu stavite latice magnolije i prelijte ih toplim šećernim sirupom tako da budu potpuno prekrivene. 
Dodajte naribani đumbir, poklopite i ostavite da odstoji najmanje 20 minuta (ili dulje po želji). Procijedite vodu od magnolije u veliki vrč za izlijevanje, pazeći da cjedilo zadrži latice, đumbir i sve čestice. 
Tekućinu ulijte u čistu, steriliziranu staklenku i ostavite da se potpuno ohladi prije zatvaranja i spremanja u hladnjak.
Ovaj sirup možete koristiti kao dodatak čajevima, limunadama, koktelima ili kao sirup za palačinke i deserte.

Upotreba: U limunadi, koktelima, preko palačinki, u jogurtu...

🌸 3. Magnolija u tempuri

Sastojci:

  • 12 svježih latica magnolije

  • ½ šalice brašna

  • ½ šalice jako hladne mineralne vode

  • Prstohvat soli

  • Ulje za prženje

  1. Napravi lagano tijesto od brašna, vode i soli.

  2. Umočene latice prži kratko u vrućem ulju dok ne postanu zlatne.

  3. Ocijedi ih na papirnatom ručniku i posluži toplo.

Upotreba: Savršeno kao predjelo s umakom od soje, limete i meda.

🌸 4. Cvjetni čaj od magnolije

Sastojci:

  • 1 žličica svježih ili sušenih latica magnolije

  • 1 šalica vruće vode

  • Po želji: med, limun, sušena lavanda

  1. Latice prelij vrućom vodom i pusti da odstoji 5–10 minuta.

  2. Procijedi, dodaj med ili limun po želji.

Djeluje: Smirujuće, pomaže kod tjeskobe i nesanice.

🌸  🌸  🌸

    I na kraju, latice magnolije mogu poslužiti kao vrlo dekorativan način posluživanja hrane:

foto: tiatamblyn.com




Broj komentara: 8:

  1. Ovo nisam znala. Puno ti hvala! Kako ti je divna magnolija. A tvoj trud da nam daš sve te zanimljivosti je za svaku pohvalu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala svakog dana naučim nešto novo,divno❤️

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaki cvijet prelijep a ne sumnjam i sve ovo sto se od njega moze pripremiti, hvala ti draga moja Nado.

    OdgovoriIzbriši

Ovdje možete ostaviti svoj komentar: