⬆️ rajÄica Yellow Quartz Multiflora, u mom vrtu upravo formira svoju treÄu rodnu granu |
Za to je dijelom kriva Äinjenica da pripada porodici pomoÄnica (Solanaceae), u kojoj se nalaze i neke stvarno otrovne biljke poput kužnjaka i velebilja. U Engleskoj se Äak nazivalo "rajskim voÄem", ali su se gospoda bojala pojesti je. Trebalo je proÄi viÅ”e od stoljeÄa da rajÄica zavrÅ”i na tanjuru – i da ljudi shvate kako nije otrovna, nego božanstvena.
š š š
Zanimljivo je i to da je botaniÄki gledano rajÄica zapravo voÄe. Ipak, u kulinarskom svijetu ju svi zovemo povrÄem, jer joj je takva uporabna vrijednost.
RajÄice su pravi rudnik hranjivih tvari. Najpoznatiji sastojak rajÄice je likopen, snažan antioksidans koji se najviÅ”e koncentrira u kori zrelog ploda. Likopen se povezuje sa smanjenim rizikom od bolesti srca, odreÄenih vrsta raka, a povoljno djeluje i na zdravlje kože. Dobra vijest: kuhana rajÄica ima viÅ”e dostupnog likopena nego sirova, jer se koliÄina likopena poveÄava kuhanjem, pa domaÄi umaci nisu samo ukusni – nego i terapeutski. Zbog toga vam preporuÄujem da kod kuhanja rajÄice za zimnicu, ne pasirate odmah Äim omekÅ”a, kako veÄina radi, veÄ ju kuhajte Å”to duže sa kožicom kako bi se stvorilo Å”to viÅ”e likopena, a pasirajte tek na kraju. Nusprodukt pasiranja ne bacajte, veÄ osuÅ”ite u peÄnici, sameljite u prah i koristite u jelima s rajÄicom, umacima, juhama, varivima, brusketima....
Osim toga, rajÄice sadrže i vitamin C, kalij, folate te vitamin K. NiskokaloriÄne su, a bogate vodom i vlaknima – prava hrana za vitalnost.
Zanimljivo, ali i oÄekivano, industrijski uzgojene rajÄice Äesto sadrže znatno manje hranjivih tvari, zbog forsiranog rasta, berbe prije zrenja i skladiÅ”tenja. O kemiji kojom su tretirane, ne moramo, jel tako? Zato domaÄe rajÄice iz biovrta – nepravilne, mirisne, razliÄitih boja i veliÄina – nisu samo oku ljepÅ”e, veÄ su i istinski hranjivije i viÅ”estruko zdravije.
š š š
RajÄica nije proÅ”la nezapaženo ni u svijetu umjetnosti. Jedna od najpoznatijih pjesama posveÄenih ovom voÄu je "Oda rajÄici" Äileanskog pjesnika Pabla Nerude. U njoj slavi kako rajÄica „ulazi u kuhinje svijeta“, kako u srpnju „napada kuhinju“ i kako se „spuÅ”ta niz nož“. RajÄica je tu viÅ”e od hrane – ona je život, strast, boja.
U slikarstvu se rajÄica Äesto pojavljuje kao simbol ljetnog obilja, zrelosti i domaÄe hrane. Možemo je vidjeti na stolovima u baroknim mrtvim prirodama, u modernim ilustracijama i na retro plakatima.
Pierre Bonnard: RajÄice |
Pierre-Auguste Renoir: Dinja i rajÄice |
RajÄica je možda najomiljenije voÄe koje nazivamo povrÄem. U vrtu je osjetljiva, ali darežljiva. U kuhinji je temelj. U zdravlju – saveznik. A u umjetnosti – inspiracija.
Ono Å”to je najljepÅ”e od svega: baÅ” svatko može uzgojiti svoju rajÄicu! Postoje sorte koje narastu velike poput manjeg stabla, ali takoÄer postoje i mnoge sorte koje ne narastu veÄe od olovke, poput sorte Vilma na donjoj slici. Ako ste u malom stanu, dovoljna vam je prozorska daska da uživate u svojoj prvoj rajÄici.
⬆️ 2015. g. |
Zato se zaljubite, posijte svoju prvu sjemenÄicu. Äeka vas poÄetak divne avanture!
š
š
š
š š š
Draga Nado, pogaÄaÅ” u sridu. Tako inspirativan tekst, a tek onaj o teÅ”kom odlasku na godiÅ”nji odmor daleko od naÅ”ih vrtova - nama koji ondje lomimo tilo, ali punimo srce i duÅ”u do prepunosti. Hvala ti na uljepÅ”avanju neÅ”eg dana tvojim osvrtima, promiÅ”ljanjima, fotkicama i iskustvu Å”to nam prenosiÅ”. Veliki pozdrav dok gledam kako kiÅ”a obilno zalijeva sve oko sebe.
OdgovoriIzbriÅ”iDraga Vlasta, hvala i tebi na dojmu. Drago mi je da ti Äitanje mojih tekstova nije uzalud potroÅ”eno vrijeme jer ga nitko od nas nema dovoljno i kako kaže Bilja: svaÄije vrijeme treba cijeniti.
IzbriÅ”iI kod mene je stigla kiÅ”a, divan ljekoviti pljusak. U vrtu je veliko slavlje. Naravno, puževi kao i obiÄno pretjeruju.
Š£ ŃŠ°Ńенило ŃŠ²Š¾ŃŠøŃ ŠæŠ°ŃŠ°Š“Š°ŃŠ·Š° би ŃŠµ ŃŠ²Š°ŠŗŠ¾ заŃŃŠ±ŠøŠ¾,ŃŠøŃели ŃŠ²Š¾Ń вŃŃ ŃŠµ ŠæŃŠµŠ“иван,Ń Š²Š°Š»Š° на ŃŠ²ŠøŠ¼ ŃŠ¾ŃŠ¾Š³ŃŠ°ŃŠøŃŠ°Š¼Š° ,а Š½Š°Ńавно Šø на ŃŠ²ŠøŠ¼ ŃŠ°Š²ŃŠµŃŠøŠ¼Š° - ŠŠøŃа,- Š¢Š
OdgovoriIzbriŔiHvala i tebi, Miro draga
IzbriÅ”iDraga Nado, ovo je oda paradajzu. Svjedoci smo tvog nesebicnog dijeljenja informacija o uzgoju, tvojih predivnih sadnica, raznovrsnih plodova i njihovih osobina. Tu su i prakticni savjeti a i njegova ljepota u oku umjetnika. Naravno treba spomenuti i tvoj nesebican nacin dijeljenja sjemena. A ti si prava umjetnica jer si nam to rekla na lijep poetski nacin. Hvala od srca.šš»Alma
OdgovoriIzbriŔiHvala ti puno, Alma!
IzbriŔiOvi paradajzi su prelijepi. A "moraju" biti kad ste ih opisali sa puno ljubavi. A ja znam da ste Vi divni i nesebicni. Ja sam uzivao citajuci, mama uzgajajuci a zajedno budemo se castli u svakom njegovom obliku. S postovanjem Vedran
OdgovoriIzbriÅ”itako je Vedrane, slažem se! Hvala ti na lijepom komentaru i zajedno Äekamo berbu naÅ”ih plodova
IzbriŔiHvala, draga Nado. Divan tekst i slike
OdgovoriIzbriŔiHvala tebi, draga Ida
IzbriÅ”iDraga Nado, hvala ti puno za sjemenke i presadnice Äudesnih rajÄica koje si mi poklonila. Trudim se opravdati tvoje povjerenje i s puno ljubavi i pažnje ih uzgajam. S nestrpljenjem Äekam njihovo sazrijevanje i veselim se punoÄi novih okusa i ljepoti prizora u vrtu. Divno je Å”to dijeliÅ” i svoje iskustvo ne samo u vrtlarenju veÄ i u pripremi hrane. S ljubavlju AnÄelka
OdgovoriIzbriÅ”iNe sumnjam da ÄeÅ” imati odliÄne rezultate jer znam koliko truda i ljubavi dajeÅ” svom vrtu. Hvala ti puno na komentaru
IzbriŔi