Na mojoj okućnici raste desetak stabala, većih i manjih.
Ako urod ostalog voća podbaci, smokva je ta u koju se uvijek može pouzdati.
Često se događa da mi smokve niknu u žardinjerama ili po raznim mjestima na dvorištu gdje joj padne plod ili ih ptice raznesu.
Na taj način se većina naših smokava smjestila na našoj okućnici.
Tada bude zanimljivo strpljivo iščekivati i vidjeti kakav će biti plod, ali to je uvijek lutrija jer se može dogoditi da plodonošenje sasvim izostane.
Smokve su sklone izbijanju mladica pored matičnog stabla, a također se lako razmnožavaju reznicama posađenim u ožujku.
Ta dva načina su najpouzdanija kada želite baš tu sortu.
VIDEO S RECEPTOM:
Nezrele smokve u medu na južnoafrički način
Sastojci:
500 g nezrelih smokava (tvrde, zelene)4 žličice morske soli
1/2 žličice praška za pecivo
750 ml meda
1/2 limuna (sok i korica)
Upute:
-
Smokve potopiti u vodu s 4 žličice soli i ostaviti da odstoje preko noći.
-
Nakon toga, smokve dobro isprati i staviti u veliki lonac s 1,5 litrom svježe vode, praškom za pecivo i preostale 3 žličice soli.
-
Zagrijavati do vrenja, zatim smanjiti temperaturu i kuhati 15–30 minuta dok smokve ne omekšaju.
-
Ocijediti smokve, vratiti ih u lonac, dodati med i još 50 ml vode.
-
Ponovno dovesti do vrenja, zatim smanjiti temperaturu i kuhati dok smjesa ne postane gusta i sirupasta.
-
Na kraju, dodati sok i koricu limuna te dobro promiješati.
Uliti vruć sadržaj u vruće staklenke, zatvoriti i postupno ohladiti ili u pećnici ili umotane debljom dekom.
Ove medom konzervirane smokve odlične su kao dodatak sirevima, na tostovima ili čak same po sebi kao slatki užitak.
Zašto prašak za pecivo? Njegova uloga nije dizanje, nego omekšavanje i očuvanje boje. On neutralizira mliječni sok koji nezrele smokve ispuštaju i koji je gorkog okusa. Omekšava kožicu smokve, tako da smokve kasnije bolje upiju sirup. Pomaže da smokve zadrže lijepu zelenu boju, umjesto da posmeđe tijekom kuhanja.
Slatko od zelenih smokava
Sastojci:
1 kg nezrelih zelenih smokava1 l vode (za kuhanje smokava)
1 kg šećera
1 šalica vode (za sirup)
nekoliko karanfilića
sok 1 limuna
Priprema:
2. Ocijedi ih i ostavi da se malo ohlade – tek toliko da ih možeš primiti rukama.
4. Postupak ponovi još jednom: ponovno ih prokuhaj 10 minuta, ohladi i ponovno iscijedi.
5. Smokve zatim ostavi u cjediljki da se dobro ocijede.
Sirup:
6. U drugom loncu pomiješaj šećer i vodu te zagrijavaj uz miješanje dok se šećer potpuno ne rastopi i sirup ne zakipi.
7. U vrući sirup pažljivo dodaj ocijeđene smokve i kuhaj 20–30 minuta na laganoj vatri.
8. Dodaj karanfilić i, prema želji, malo limunovog soka za svježinu i da se sirup zgusne.
9. Ako se na površini stvori pjena, ukloni je žlicom.
Završetak:
10. Kada se slatko zgusne, makni s vatre i pusti da se ohladi.
11. Vruće ulij u sterilizirane, još vruće staklenke, dobro zatvori, zamotaj dekom i ostavi da se postupno ohladi.
Ovdje su već neke kupusnjače od prošle godine i od ovog proljeća, te blitva u prvom planu.
Kako divne slike, divne i šarolike biljke...pravo blago. Hvala ti za recepte, obožavam smokve u svim oblicima.
OdgovoriIzbrišiHvala tebi Snješka <3
IzbrišiE moja Nado!Kod tebe sama divota
OdgovoriIzbrišiHvala na komentaru, samo ne zaboravi drugi put napisati ime <3
IzbrišiVaši tekstovi su puni radosti i topline :) Hvala Nado <3
OdgovoriIzbrišiHvala vama Slavice ❤️
IzbrišiBiljke stvarno vole neke ljude. Ja ne znam šta vi njima radite, ali na svakoj slici se vidi da vas obožavaju. Prateći vaš blog primijetila sam da s jednakim žarom pišete o korovu kao i o nekoj fensi šmensi biljci. One to sigurno osjete
OdgovoriIzbrišiVjerujem da je tako kako kažete. Sve što je živo reflektira naš odnos prema njima. Hvala na lijepom komentaru ❤️
IzbrišiJoj Nado, čitaš mi misli. Baš ovih dana razmišljam kako da probam voće na špaliru, pade mi na pamet smokva. Morat ću dobro proguglati sorte, jer baš bi je volila negdje ukomponirat. Imaš li ti miljenice?
OdgovoriIzbrišiKlijanci s Krka baš lijepo napreduju, i mislim da će im u onim gajbicama biti jako ugodno. Dvorište ti je za poželit, od salata do cvijeća, sve je za stat i gledat.
Andrea 🌱❤️
Oko voća i voćaka brine moj muž, pa ono šta posadi, to imamo. Ja tu i tamo ubacim pokoje bobičasto. Smokve su vrlo zanimljive jer im sezona definira okus i veličinu ploda, pa je svake sezone drugačije. Sada čekam reznicu koju mi je obećala Zlata, ona ima divnu smokvu tamnog i slatkog ploda. pa da i nju pridružim ovim našima.
IzbrišiHvala ti za komentar ❤️
Draga Nado, uvijek me oduševiš nečem novim. Fotografije azijskih salata su mi dobro došle, imala sam raznih salata ali im imena nisam znala. Nisam sačuvala sjeme, potražit ću ih na interentu ali ove fotografije su mi dragocjene, znat ću po imenu tražiti koje mi trebaju.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da ti je korisno. I ja često tražim po internetu slike mladih biljaka jer se često dogodi da posumnjam u svoje oznake, koliko god se trudila da sve dobro obilježim, uvijek se dogodi neka zbrka iz koje se teško ispetljati.
IzbrišiHvala ti Saida ❤️
Draga Nado,
OdgovoriIzbrišine znam što mi je ljepše u Tvojem vrtu povrće ili cvijeće? Azijske ljepotice su me oduševile izgledom no još se trudim da im zapamti imena. Ne gine mi tečaj japanskog jezika ili možda kineskog🤣. Divno šarenilo kao da jesen nije u punom zamahu. Anđelka
Ma nećemo se opterećivati imenima. Slobodno nek se zovu Cici i Mici, bitno da na uspijevaju i da nas lijepo nahrane. Hvala ti Anđelka❤️
IzbrišiDraga moja.Nado, kao i uvijek od tebe nesto novo sto nas odusevi. BBB sa azijskim ljepoticama je novost u kojoj budemo zajedno uzivali. A uzivat cu i ja, poklon tvojih azijskih ljepotica je zbrinut.
OdgovoriIzbrišiMoram se sloziti sa tobom da nam jesen daje ugodniji nacin rada i vrtu i malo skidamo, malo sadimo i jos uvijek puno hrane beremo. Grlim te i hvala
🍀🌻 Alma
Hvala tebi, moja Alma ❤️
IzbrišiS
OdgovoriIzbrišiPrvi puta komentarisem tvoj Blog, citam ga od broja 4 (tragBiljke) i uvijek sam odusevljena tvojim humorom i tvojim slikama cvijeca i povrca. Poslala sam ti prije paar dana I_mail na tvojim Adressu, sa mojim podacima naravno, nisam dobila odgovor. Nemam pojma da li si dobila ili je to negdje nestalo. Abo dobivas puno poruka i nemas vermeng odgovoriti ili ne znas komme da odgovoris, za prepoznavanje poslala sam ti pozdrav sa slikom od mog psica za tvog. Bez obzira da ces odgovoriti ili ne , sa radoscu cu i dalje citati tvoj kutak. Lep pozdrav!!!
Draga Kato, upravo sam vam odgovorila na mejl. Hvala što ste strpljivo čekali ❤️
IzbrišiМира.О - Драга Надо ,одушевљена сам призором који сам погледала,какве дивне фотографије ,а ту су и дивни рецепти- Срећно ти и даље било❤️
OdgovoriIzbrišiHvala ti, Miro ❤️
Izbrišikakva hrana za dušu :) a bome i za tijelo. Jako se veselim dati svojoj majci koja obožava smokve, a nisu joj sazrele ove godine ove super recepte. Hvala ti :)
OdgovoriIzbrišieto, bit će fine zimnice❤️
IzbrišiLijep pozdrav, sa veseljem iščekujem novi blog,nove ideje,recepte i posebno slikice🤗💖
OdgovoriIzbrišiHvala ti, Ljiljana ❤️
Izbrišinenašla jsem recept na starý lék na plicní choroby, sleduji Nadin koutek v Nedělníku
OdgovoriIzbrišiPošlete mi e-mail na adresu probajovako@gmail.com
Izbrišia já vám pošlu celý recept s množstvím a pokyny k přípravě.