11 listopada 2025

Nadin kutak 52

 

Smokva se već odavno udomaćila u zagrebačkim dvorištima i više nije neobično da na kontinentu imamo obilan urod tog suptropskog voća. 
Na mojoj okućnici raste desetak stabala, većih i manjih. 
Vrlo su zahvalne za uzgoj. 
Ako urod ostalog voća podbaci, smokva je ta u koju se uvijek može pouzdati. 
Često se događa da mi smokve niknu u žardinjerama ili po raznim mjestima na dvorištu gdje joj padne plod ili ih ptice raznesu. 
Na taj način se većina naših smokava smjestila na našoj okućnici. 
Tada bude zanimljivo strpljivo iščekivati i vidjeti kakav će biti plod, ali to je uvijek lutrija jer se može dogoditi da plodonošenje sasvim izostane. 
Smokve su sklone izbijanju mladica pored matičnog stabla, a također se lako razmnožavaju reznicama posađenim u ožujku. 
Ta dva načina su najpouzdanija kada želite baš tu sortu.


Gore su slike iz raznih sezona, a ovih dana beremo zadnje zrele plodove. Na stablima u ovo doba ima još jako puno nezrelih plodova. 
Oni neće uspjeti dozoriti, pa je šteta da propadnu kad se mogu iskoristiti za zimnicu. 
Prije par godina sam vidjela Biljanin (Trag Biljke) recept za ukiseljene smokve, isprobala i ugodno se iznenadila. Slikala sam prije pasterizacije, a nakon nje sadržaj poprimi tamniju boju.
Probajte, poigrajte se okusima!








VIDEO S RECEPTOM:
🠋🠋🠋


Pronašla sam i zanimljiv recept za smokve u medu, pa ću probati i taj način. Ovdje se med termički obrađuje što je šteta, ali ovaj proizvod se jede u malim količinama, pa istinitost tvrdnji da je takav med štetan, ovdje i nije toliko bitna. Drugi recept je za slatko od nezrelih smokvi kojeg također vrijedi probati.

Evo recepata, pa ako probate prije mene, javite dojmove:

Nezrele smokve u medu na južnoafrički način

Sastojci:

500 g nezrelih smokava (tvrde, zelene)
4 žličice morske soli
1/2 žličice praška za pecivo
750 ml meda
1/2 limuna (sok i korica)

Upute:

  1. Smokve potopiti u vodu s 4 žličice soli i ostaviti da odstoje preko noći.

  2. Nakon toga, smokve dobro isprati i staviti u veliki lonac s 1,5 litrom svježe vode, praškom za pecivo i preostale 3 žličice soli.

  3. Zagrijavati do vrenja, zatim smanjiti temperaturu i kuhati 15–30 minuta dok smokve ne omekšaju.

  4. Ocijediti smokve, vratiti ih u lonac, dodati med i još 50 ml vode.

  5. Ponovno dovesti do vrenja, zatim smanjiti temperaturu i kuhati dok smjesa ne postane gusta i sirupasta.

  6. Na kraju, dodati sok i koricu limuna te dobro promiješati.

  7. Uliti vruć sadržaj u vruće staklenke, zatvoriti i postupno ohladiti ili u pećnici ili umotane debljom dekom.

Ove medom konzervirane smokve odlične su kao dodatak sirevima, na tostovima ili čak same po sebi kao slatki užitak.

Zašto prašak za pecivo? Njegova uloga nije dizanje, nego omekšavanje i očuvanje boje. On neutralizira mliječni sok koji nezrele smokve ispuštaju i koji je gorkog okusa. Omekšava kožicu smokve, tako da smokve kasnije bolje upiju sirup. Pomaže da smokve zadrže lijepu zelenu boju, umjesto da posmeđe tijekom kuhanja. 

Slatko od zelenih smokava

Sastojci:

1 kg nezrelih zelenih smokava
1 l vode (za kuhanje smokava)
1 kg šećera
1 šalica vode (za sirup)
nekoliko karanfilića
sok 1 limuna

Priprema:

1. Smokve operi i stavi u lonac s vodom. Pusti da zakuhaju i kuhaj oko 10 minuta.
2. Ocijedi ih i ostavi da se malo ohlade – tek toliko da ih možeš primiti rukama.
3. Svaku smokvu lagano stisni između prstiju kako bi izašao gorak sok. Možeš im prethodno probosti kožicu iglom da lakše izađe tekućina.
4. Postupak ponovi još jednom: ponovno ih prokuhaj 10 minuta, ohladi i ponovno iscijedi.
5. Smokve zatim ostavi u cjediljki da se dobro ocijede.

Sirup:
6. U drugom loncu pomiješaj šećer i vodu te zagrijavaj uz miješanje dok se šećer potpuno ne rastopi i sirup ne zakipi.
7. U vrući sirup pažljivo dodaj ocijeđene smokve i kuhaj 20–30 minuta na laganoj vatri.
8. Dodaj karanfilić i, prema želji, malo limunovog soka za svježinu i da se sirup zgusne.
9. Ako se na površini stvori pjena, ukloni je žlicom.
Završetak:
10. Kada se slatko zgusne, makni s vatre i pusti da se ohladi.
11. Vruće ulij u sterilizirane, još vruće staklenke, dobro zatvori, zamotaj dekom i ostavi da se postupno ohladi.


🍁  🌿  🍂  🍁  🌿  🍂  

Prošli tjedan sam pripremala posude na terasi za sadnju azijskog povrća, sjećate se onih malaca iz kutka broj 48 i 49 koje sam sijala na Krku i vozila u Zagreb, a sjeme mi je dala Bilja Od Milja. Sada su to lijepo razvijene sadnice. Većinu sam presadila u spirale, neke su pojedinačno u čašicama, a neke su još u kolektivu kako sam ih i dopremila. Nedostaje mi vremena, ali snalazim se nekako. Na vrtu je veliki rizik da će ih pojesti puževi jer su još uvijek aktivni, pa nastojim što više azijskih posaditi na terasu i po gajbicama na dvorištu.

Jedna grupna svih 18 sorti i pojedinačne fotke: 
















🍁  🌿  🍂  🍁  🌿  🍂 

Posude na staroj terasi u kojima će ove zanimljive biljčice 
dobiti svoje mjesto:

Većinu posuda sam napunila raznim salatama:


Ovdje su već neke kupusnjače od prošle godine i od ovog proljeća, te blitva u prvom planu.




🍁  🌿  🍂  🍁  🌿  🍂 

Na dvorištu je još uvijek šareno. 
Amaranti samo što nisu krenuli sipati sjeme, a begonija polako prepušta vladavinu grmolikim krizantemama. 




💗  💗  💗

Broj komentara: 26:

  1. Kako divne slike, divne i šarolike biljke...pravo blago. Hvala ti za recepte, obožavam smokve u svim oblicima.

    OdgovoriIzbriši
  2. E moja Nado!Kod tebe sama divota

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na komentaru, samo ne zaboravi drugi put napisati ime <3

      Izbriši
  3. Vaši tekstovi su puni radosti i topline :) Hvala Nado <3

    OdgovoriIzbriši
  4. Biljke stvarno vole neke ljude. Ja ne znam šta vi njima radite, ali na svakoj slici se vidi da vas obožavaju. Prateći vaš blog primijetila sam da s jednakim žarom pišete o korovu kao i o nekoj fensi šmensi biljci. One to sigurno osjete

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem da je tako kako kažete. Sve što je živo reflektira naš odnos prema njima. Hvala na lijepom komentaru ❤️

      Izbriši
  5. Joj Nado, čitaš mi misli. Baš ovih dana razmišljam kako da probam voće na špaliru, pade mi na pamet smokva. Morat ću dobro proguglati sorte, jer baš bi je volila negdje ukomponirat. Imaš li ti miljenice?

    Klijanci s Krka baš lijepo napreduju, i mislim da će im u onim gajbicama biti jako ugodno. Dvorište ti je za poželit, od salata do cvijeća, sve je za stat i gledat.

    Andrea 🌱❤️

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oko voća i voćaka brine moj muž, pa ono šta posadi, to imamo. Ja tu i tamo ubacim pokoje bobičasto. Smokve su vrlo zanimljive jer im sezona definira okus i veličinu ploda, pa je svake sezone drugačije. Sada čekam reznicu koju mi je obećala Zlata, ona ima divnu smokvu tamnog i slatkog ploda. pa da i nju pridružim ovim našima.
      Hvala ti za komentar ❤️

      Izbriši
  6. Draga Nado, uvijek me oduševiš nečem novim. Fotografije azijskih salata su mi dobro došle, imala sam raznih salata ali im imena nisam znala. Nisam sačuvala sjeme, potražit ću ih na interentu ali ove fotografije su mi dragocjene, znat ću po imenu tražiti koje mi trebaju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti je korisno. I ja često tražim po internetu slike mladih biljaka jer se često dogodi da posumnjam u svoje oznake, koliko god se trudila da sve dobro obilježim, uvijek se dogodi neka zbrka iz koje se teško ispetljati.
      Hvala ti Saida ❤️

      Izbriši
  7. Draga Nado,
    ne znam što mi je ljepše u Tvojem vrtu povrće ili cvijeće? Azijske ljepotice su me oduševile izgledom no još se trudim da im zapamti imena. Ne gine mi tečaj japanskog jezika ili možda kineskog🤣. Divno šarenilo kao da jesen nije u punom zamahu. Anđelka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nećemo se opterećivati imenima. Slobodno nek se zovu Cici i Mici, bitno da na uspijevaju i da nas lijepo nahrane. Hvala ti Anđelka❤️

      Izbriši
  8. Draga moja.Nado, kao i uvijek od tebe nesto novo sto nas odusevi. BBB sa azijskim ljepoticama je novost u kojoj budemo zajedno uzivali. A uzivat cu i ja, poklon tvojih azijskih ljepotica je zbrinut.
    Moram se sloziti sa tobom da nam jesen daje ugodniji nacin rada i vrtu i malo skidamo, malo sadimo i jos uvijek puno hrane beremo. Grlim te i hvala
    🍀🌻 Alma

    OdgovoriIzbriši
  9. S
    Prvi puta komentarisem tvoj Blog, citam ga od broja 4 (tragBiljke) i uvijek sam odusevljena tvojim humorom i tvojim slikama cvijeca i povrca. Poslala sam ti prije paar dana I_mail na tvojim Adressu, sa mojim podacima naravno, nisam dobila odgovor. Nemam pojma da li si dobila ili je to negdje nestalo. Abo dobivas puno poruka i nemas vermeng odgovoriti ili ne znas komme da odgovoris, za prepoznavanje poslala sam ti pozdrav sa slikom od mog psica za tvog. Bez obzira da ces odgovoriti ili ne , sa radoscu cu i dalje citati tvoj kutak. Lep pozdrav!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Kato, upravo sam vam odgovorila na mejl. Hvala što ste strpljivo čekali ❤️

      Izbriši
  10. Мира.О - Драга Надо ,одушевљена сам призором који сам погледала,какве дивне фотографије ,а ту су и дивни рецепти- Срећно ти и даље било❤️

    OdgovoriIzbriši
  11. kakva hrana za dušu :) a bome i za tijelo. Jako se veselim dati svojoj majci koja obožava smokve, a nisu joj sazrele ove godine ove super recepte. Hvala ti :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Lijep pozdrav, sa veseljem iščekujem novi blog,nove ideje,recepte i posebno slikice🤗💖

    OdgovoriIzbriši
  13. nenašla jsem recept na starý lék na plicní choroby, sleduji Nadin koutek v Nedělníku

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pošlete mi e-mail na adresu probajovako@gmail.com
      a já vám pošlu celý recept s množstvím a pokyny k přípravě.

      Izbriši

OVDJE UPIŠITE SVOJ KOMENTAR: