petak, 28. rujna 2012.

Salata od radiča (maslačka) i salata od endivije

POŽURITE, JESENSKA SEZONA DIVLJEG RADIĆA JAKO KRATKO TRAJE!

Zahvaljujući mojoj pokojnoj mami, ja sam veliki ljubitelj radiča, pa već s prvim visibabama tražim po vrtu i voćnjaku ima li koji radič što se požurio pustiti mlado lišće. Zavolio ga je i moj muž i naša mala kčerkica. Izuzetno je zdrav, prepun željeza, prava blagodat organizmu nakon iscrpljujuće zime.

Prava je sreća da ga ima čitave godine, ali kad mu listovi poodrastu, tada je dosta gorak, ali meni to ne smeta. Tko ne podnosi njegovu gorčinu može ga pomiješati sa drugom salatom (matovilcem, zelenom salatom...).

Na površinama koje se kose, uvijek ima mladog lišća, jer se on redovitim rezanjem stalno obnavlja. Tako je i na našem vrtu i voćnjaku. Sada nam je ponestalo zelene salate, posadili smo mlade flance koji će biti za berbu tek za desetak dana, paradajze smo sve pobrali, ostalo je tek ponešto što još pomalo dozrijeva na jesenskom suncu. Zadnji krastavac salatnik sam ubrala prije par dana i sada mi je radič dobro došao kao fina, zdrava salata.
Kada ga uberem (odrežem vrh busena nožem, korijen ostaje u zemlji, pa se iz njega opet dalje razvija nova biljka), odmah odbacim žute, suhe i oštećene listove. Obično ga berem u najlonsku vrećicu jer ona zadržava vlagu, a radič brzo vene kad se odreže. Kod kuće ga operem u najmanje 4 vode, sve dok zadnja voda ne bude sasvim čista. Uzimam količinu koliko mi stane u šaku, stisnem na dasku za rezanje i narežem ga na sasvim sitno. 

 
Prvi način: začiniti samo solju, octom i uljem i jesti kao zelenu salatu. (na slici ispod)



Drugi način: pomiješati sa dobro kuhanim grahom kojeg se  malo zdrobi vilicom, začiniti solju, octom, uljem i malo vode u kojoj se kuhao grah. Može se koristiti grah iz limenke.

Treći način: pomiješati sa kuhanim krumpirom, začiniti solju, octom i uljem

Četvrti način: popržiti špek ili pancetu ili kobasicu (jeger, domaću kobasicu, hrenovku...) narezanu na kockice, zajedno sa masnoćom preliti preko radiča, dodati kuhani krumpir narezan na kocke, dodati dok je još vruće, začiniti solju, octom i uljem i jesti dok je još toplo.
Može se tome dodati i kuhani ječam, neka druga žitarica, kukuruz šećerac... ma, bezbroj je kombinacija!
Na slici ispod: radič sa krumpirom, špekom, jajima.
 



 Na isti način radim i salatu od endivije, također dodajući krumpir, špek, jaja...

Endivija sa kuhanim krumpirom (na slici ispod):
(kuhani krumpir, sol, ulje, ocat) Krumpir se dodaje dok je još vruč, kako bi zagrijao salatu, jer se to jede dok je toplo.



Endivija sa kuhanim krumpirom i špekom (na slici ispod):
(kuhani krumpir, špek, sol, ulje, ocat) Krumpir i špek se dodaju dok su još vruči, jer se salata jede dok je još topla.








Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...