04 siječnja 2025

Lisnati kelj


foto: N. Radinić

U svijetu povrća, među svim tim šarenim rajčicama, sočnim tikvicama i ponosnim glavicama salate, postoji jedna biljka koja stoji poput tihog čuvara vrtne romantike - lisnati kelj. Ovaj elegantni kralj zimskih dana nije samo hrana nego i simbol trajnosti i ljepote prirode.

Nije mi bilo teško zaljubiti se u njegove boje i oblike listova. Čak ga i ne koristim baš prečesto za jelo koliko bih mogla, ali zbog njegove ljepote i otpornosti ni jedne sezone ne propuštam uzgojiti barem dvije ili tri različite sorte.
To je biljka koja prkosi hladnoći, preživljava mrazeve i daruje svoje listove čak i usred zime.

foto: N. Radinić

Za one koji se tek zaljubljuju u vrtlarenje, lisnati kelj je savršen izbor. Nije zahtjevan, ali daje obilje. Možete ga uzgajati u gredici ili čak u posudi na balkonu. 

A kad se prvi mraz spusti i zamrzne njegove listove, otkrit ćete kako postaje još slađi - kao da vam priroda daruje mali znak zahvalnosti za vašu pažnju i strpljenje.

Lisnati kelj  je sve popularnija vrtna biljka, snažna je i daje izdašnu berbu svojih listova. Uvijek se bere odozdo, a mladi listovi na vrhu se ostavljaju. To potiče biljku na bolji rast.  Mrazevi poboljšavaju okus jer se škrob u listovima pretvara u šećer. To se na žalost ne može postići ako stavite listove u zamrzivač, jer tim  procesom upravlja sama biljka i za to joj je potrebna dnevna tj. sunčeva svjetlost.

Priprema lisnatog kelja u kuhinji nudi mnoge mogućnosti. Možete ga blago pirjati s češnjakom i maslinovim uljem, kombinirati s tjesteninom ili ga kombinirati u varivima. Može se jesti sirov u salatama, dodavati juhama, miješati u smutije ili raditi čips. Svaki zalogaj nosi okus povezanosti s tlom, s prirodom i  vlastitim trudom. Od svih vrsta kelja se može napraviti odličan nabujak, recept je ovdje: Nabujak od kelja

Kod nas u poljoapotekama još uvijek nemamo veliki izbor sorti, pa osim Nero di toscana, Scarlet, zelenog kovrčavog i eventualno naše raštike nećete naći ništa više.


Lacinato kale/Nero di Toscana/toskanski kelj/Cavolo nero
foto: N. Radinić

zeleni kovrčavi kelj (Green curled/Halbhofer gruner krauser/Winterbor kale)
foto: N. Radinić


Scarlet kale
foto: N. Radinić

 Ako pretražujete strane web stranice za prodaju sjemena  i njihove kataloge, vidjeti ćete da postoji vrlo mnogo varijeteta lisnatog kelja: od raznolikih boja, preko teksture i oblika listova. Ja sam već odavno impresionirana njihovom ljepotom i vjerujem da ću takav dojam prenijeti i na vas.

Nakon istraživanja velikog carstva lisnatih keljeva nije  lako sažeti sve u samo jedan članak, pa  prenosim ono što mislim da je najzanimljivije. S imenima je slično kao i kod svih biljnih kultura: deset imena za jednu te istu sortu i brzo zaboli glava kada se želite s time uhvatiti u koštac. To je unaprijed izgubljena bitka, pa se ovdje neću time baviti...

Sorte lisnatog kelja su mnogobrojne i podijeljene u skupine, a neke od njih su:

Kovrčavi lisnati kelj: Ima čvrsto nabrane listove i blago gorak okus.

Kovrčavi keljevi
foto: Stock.cake.com

Lacinato kelj: poznat i kao toskanski (Nero di Toscana), dinosaur ili crni kelj, ima duge, tamnoplavo-zelene listove s blago naboranom teksturom. U ovoj skupini ima šarenih varijeteta poput predivnog "Rainbow" ili "Duzzling". Lacinato ima blaži, nešto slađi okus u odnosu na kovrčavi kelj.

"Rainbow" lacinato kale
foto: incredibleseeds.ca

Lacinato kale "Duzzling blue"
foto: harrisseeds.com

 Ruski kelj/Sibirski kelj: Imaju plosnate listove s resama koji su zeleni s crvenkasto-ljubičastim žilama ili sasvim zeleni sa svijetlim žilama. Nježne su teksture i blago slatkog okusa s notama papra. Vrlo otporni na niske temperature.

Red Russian kale/Ragged Jack kale
foto: wimbeecreekfarm.com

Siberian kale/Sibirski kelj/White Russian kale
foto: adaptiveseeds.com


Redbor Kelj : Ova sorta ima naborano lišće tamnoljubičasto-crvene boje. Nešto je slađi od kovrčavog kelja i često se osim u kulinarstvu, koristi i u ukrasne svrhe.

Redbor kale
foto: Pinterest

Ukrasni kelj, poznat još i kao ornamentalni kelj: ukrasna biljka predivnih, živopisnih boja  listova. Iako je rođak jestivog kelja, ukrasni kelj uzgaja se prvenstveno zbog svoje estetske privlačnosti, no pošto je također jestiv, dobro došao je i u svaki povrtnjak. Lišće dolazi u raznim bojama: ljubičastoj, ružičastoj, bijeloj i zelenoj, te u kombinacijama istih, a njegovi naborani listovi stvaraju privlačan ukrasni izgled. To je biljka za hladnu sezonu, uspijeva u jesen i rano proljeće i može izdržati mraz, što je čini svestranim izborom za dodavanje boje i teksture vašem vrtu. Kod nas se može kupiti u poljoapotekama pod imenom Ukrasni kelj.

foto: alamy.com

Ukrasni kelj
foto: N. Radinić

Vrlo zanimljiva sorta lisnatog kelja je "Walking stick kale" ili "Jersey cabbage" koja je najviša sorta od svih keljeva i naraste i do 3 metra, listovi služe za jelo, a pošto mu je stabljika vrlo debela i izuzetno čvrsta, od njega se može izraditi štap za pomoć pri hodanju, kako mu i samo ime kaže. 

Walking stick kale/Jersey kale
foto: N. Radinić


"Dazzling Symphony" Kale, varijante dobivene ciljanim križanjem
"Duzzling" lisnatih keljeva s "Purple Peacock' brokulom
foto: experimentalfarmnetwork.org

Jagallo nero kale: 
Vrlo ukusan lisnati kelj, neobičnih, elegantnih listova. Može se pripremati i kao špinat. Bez problema podnosi niske temperature.

Jagallo nero kale, za razliku od ostalih kupusnjača,
 njegov cvijet je bijele boje
foto: N. Radinić

Raštika koja je vrlo poznata u našim krajevima i svaki kraj ima svoju autohtonu sortu, spada također pod lisnate keljeve. U nekim krajevima se naziva broskva ili visoko zelje. Ekotipovi raštike se razlikuju po svom obliku, visini, te obliku, teksturi i boji lista. Navodno je najzdravija od svih kupusnjača, a što je najžalosnije kod nas uopće nije registrirana na sortnoj listi, tako da se sjeme domaće raštike ne može nabaviti u poljoapotekama, već samo kod vrtlara ili kod udruga koje se bave kolekcioniranjem sjemena starih autohtonih sorti. 

Konavoska raštika (ljubičasta)
foto: N. Radinić

Brsečka broskva
foto: N. Radinić

Ova će tema vjerojatno imati svoj nastavak jer ima još predivnih i neobičnih sorti, a za sada stavljam video u kojem je opisan uzgoj kupusnjača među koje spadaju i lisnati keljevi:



Broj komentara: 11:

  1. Jako zanimljivo!❤️

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Nado, ovo je prelijepo. Uz tvoju pomoc i sugestiju prosle godine sam prvi put probala neke od ovih sorti. Lijepi za vidjeti, nisu zahtjevni a nezna se kad su ukusniji, u bilo kojoj kombinaciji i bilo koje godisnje doba. Beskrajno sam ti zahvalna i sad samo slijedi nabavka novih sorti.
    Kao clanu Zajednice Trag Biljke od velike pomoci je i ovaj Vodic za kupusarice sto nam je Bilja vrlo detaljno servirala.
    Zahvalna sto ste dio mog zivota. 🍀🌻💚🧡Alma

    OdgovoriIzbriši
  3. jako zanimljiva biljka, premalo ju uzgajamo i jedemo

    OdgovoriIzbriši
  4. vidim da ste čitali englesku verziju moje Stare vrtlarice, to sam objavila za probu da vidim kako bi to izgledalo, pa razmišljam dal uopće ima potrebe za tim ili da ostavim samo verziju na hrvatskom jeziku

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda je bolje da na postojećem samo pišete tekstove na oba jezika, mada danas ni to baš nije nužno, jer google odlično prevodi stranice. Dva bloga su dupli posao.

      Izbriši
    2. da, to je doista danas nepotrebno, tko želi čitati naše postove za nekoliko sekundi si ih prevede sam na google prevoditelju, mislim da ću tu probnu englesku verziju izbrisati, jedino što moram sve starije postove ponovno objaviti i omogućiti komentiranje, a za to mi treba malo vremena, imam dvjestotinjak postova, srdačan pozdrav s Pokuplja

      Izbriši
  5. još sam vam htjela reći da sam nakon nekoliko godina uspjela riješiti problem blokade svog editora profila, pa sam uspjela sve probleme riješiti i sad se svi postovi mogu opet komentirati

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako mi se dopalo ovo uzajamno pomaganje i sugestija dvije vrijedne zene. Svaka vam cast i veliki pozdrav. Alma

    OdgovoriIzbriši

Ovdje možete ostaviti svoj komentar: