Dolaskom interneta u ruke nas običnih smrtnika, stvari su se uveliko promijenile. Odjednom je sve bilo dostupno, samo si trebao znati kako i gdje tražiti. Pa još ako vladaš engleskim jezikom, uh... koja milina od informacija!!! Sada više ni to nije presudno jer Google prevodi sve jezike, a ako ni to nije dovoljno, tu je chatGPT ili neka druga AI verzija koja brzo prilagodi informaciju u traženom obliku.
No tada, prije dvadesetak godina, sam preko interneta saznala za autoricu Marie-Luise Kreuter i njenu knjigu Bio vrt. Posudila sam je u knjižnici i tih 300-tinjak stranica su označile moj ozbiljniji početak biovrtlarenja. Nakon godina vrtlarenja, nešto sam odbacila, nešto baštinim i dalje. Tuđa iskustva su tu da nas potaknu na promjenu, da nas usmjere, da nam daju temelj na kojem ćemo sami dalje učiti, promatrati i prilagođavati se raznim situacijama.
foto: antikvarijat Biblos |
Iz ove knjige sam saznala za fascinantnog čovjeka, Masanobu Fukuoku i sljedeća knjiga koju sam čitala je bila njegova "Revolucija jedne slamke".
U nekom sljedećem kutku ću nastaviti dalje, a za sada vam preporučam ove dvije knjige koje se još uvijek mogu nabaviti u prodaji, možete ih posuditi u knjižnici, a prije toga ih možete u cijelosti pregledati na sljedećim linkovima:
Marie_Luise_Kreuter_-_Bio_vrt.pdf
Marie_Luise_Kreuter_-_Bio_vrt.pdf
🌿 🌿 🌿
U Nedjeljniku Traga Biljke sam najavila recepte za liker od zelenih oraha i ulje Gospine trave, a njih ćete naći na ovim linkovima:
Draga Nado, na isti nacin i ja pravim kantarionovo ulje svake godine. Kod mene jos ne cvjeta ali ce uskoro. Hvala na preporuci za literaturu. Pozz Alma🍀🌻
OdgovoriIzbrišiNi kod mene još ne cvjeta, ona kreće oko blagdana svetog Ivana, krajem mjeseca, ali brzo prođe, pa treba biti spreman.
IzbrišiDraga Nada, hvala ti.
OdgovoriIzbrišihvala i tebi, mada mi je žao kada nema imena uz komentar
IzbrišiMeni su, jos u mladosti, objasnili da ne mogu sama raditi kantarionovo ulje, jer je jako komplicirano, vec da treba kupiti. Hvala ti Nado draga, sad cu ga prvi puta napraviti
OdgovoriIzbrišima kakvo komplicirano...
IzbrišiSvatko ga može napraviti za svoje potrebe.
Hvala Nado. Pozdrav od Dragane iz Vršca
OdgovoriIzbrišiMene su učili da ulja ne smiju biti na suncu, pa ja to ulje pravim tako što teglu stavim na toplo i tamno mjesto. Molim vaš odgovor na moj komentar. Jako vas cijenim tako da ću sigurno više vjerovati vama nego dosadašnjim učiteljima. srdačno vas pozdravljam.
OdgovoriIzbrišiJa sam potpuni laik na tom području, ali evo ovako na svojoj stranici Plantagea.hr piše dr. sc. Stribor Marković, mag.pharm.
Izbriši"...U narodu se iz nekog zanimljivog razloga zna da se cvjetovi maceriraju obavezno na suncu, odnosno u prostoriji gdje se čaša može izložiti direktnoj sunčevoj svjetlosti, a da bude zaštićena od kiše. Je li to potrebno? Da. Naime, ekstrakcija ljekovitih tvari iz gospine trave u ulje nije jednostavan proces, već složen proces u kojem se zbiva fotolitička reakcija, odnosno sama svjetlost izaziva nastajanje ljekovitih spojeva iz same biljke. U tom procesu nastaje, vrlo polagano, ona divna, rubin crvena boja macerata. Nasuprot uvriježenom mišljenju kako je toplina sunca ta koja to čini, dokazano je da nije bitna sama toplina, već energija svjetlosti. Sam proces maceracije traje 4-6 tjedana. Ja obično ostavljam 5 tjedana.
Tijekom tog procesa dobro izmiješajte biljni materijal svaki treći do četvrti dan, običnom velikom žlicom ili “drepalicom za krumpir”. Treba imati na umu da se tijekom procesa maceriranja na suncu iz biljke oslobađa vlaga. Ona se kondenzira na poklopac posude za maceraciju, pa je potrebno tijekom sunčanih dana obavezno otvarati poklopac kako bi se ta vlaga sasušila. To zahtijeva brigu svakog dana, ali to je tako kada se radi dobar macerat kantariona. Navečer i preko noći poklopac zatvorite kako se ne bi vraćala vlaga. Kako se kantarion spravlja u ljeti, pazite se iznenadnih ljetnih pljuskova kada imate otvorene poklopce! Oni vam mogu upropastiti cijeli trud."
Preporučam njegovu stranicu svima, tamo je prava riznica znanja.
Nado, hvala ti! Ja obožavam knjige i jako se radujem kada god postaviš neku. Hvala!
OdgovoriIzbrišiKantarion volim da držim na suncu, nekako imam utisak da deo njega spakujem u ulje i baš me oraspoloži kada to ulje koristim po zimi ... nekako mi toplo ...