07 lipnja 2025

Nadin kutak 34 - 🍒TREŠNJE i DUD - šta sve možemo s njima

 


    🍒Trešnje su divno i ukusno voće i sretan je onaj kome su dostupne organski uzgojene i netretirane. Vrlo su zdrave i ljekovite. Osim ploda, ljekoviti su kora, listovi, pa čak i koštice. U ovo doba godine trešnje su na svom vrhuncu i dobro je iskoristiti svu njihovu blagodat.
   🍒 Od naše tri trešnje koje rastu na okućnici, prve berbe najčešće najprije iskoristim za kolače i kompot. Najveći problem kod organskog/biološkog uzgoja trešanja su crvi koje u njima ostavlja trešnjina muha. Zbog toga ubranim trešnjama skinem peteljke i trešnje potopim u hladnu vodu na pola sata da crvići isplivaju iz plodova. Operem ih u još jednoj vodi i tek tada radim kompot. 
    🍒 Kada je u pitanju kolač, trešnjama koje su stajale u vodi izvadim koštice i još dodatno operem u jednoj ili dvije vode  kako bih bila sigurna da su potpuno čiste. Tada su spremne za jelo ili kolač. (slika ispod)



🍒BISKVITNI KOLAČ S TREŠNJAMA🍒

(priprema bez miksera)
4 jaja
2 čaše šećera
prstohvat soli
2 čaše jogurta
1 čaša ulja
3 čaše oštrog brašna
1 vrećica praška za pecivo
limunova korica
3 čaše trešanja bez koštica
Sve sastojke redom dodavati i miješati pjenjačom da se stvori glatka smjesa bez grudica. Dvije trećine smjese izliti u nauljeni pleh za pečenje, u ostatak dodati žlicu kakaa i dobro izmiješati da nestanu grudice. Izliti na žuti biskvit i napraviti šare. Po vrhu gusto poslagati trešnje (kroz ovaj biskvit trešnje neće propasti na dno) i staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C oko 30 minuta. Kada se uhvati korica, posipati šećerom u prahu, pa vratiti da se do kraja ispeče. Ovo daje hrskavu koricu. Pečeni i ohlađeni kolač prije serviranja još malo posuti šećerom u prahu.





🍒KOMPOT OD TREŠANJA🍒

Kompot radim vrlo jednostavno. Trešnje stavim u staklenku, dolijem hladnu vodu i dodam jednu žlicu šećera jer ne volim jako slatko. Zatvorim poklopcima, stavim na zagrijavanje u pećnicu na 180°C i kada se počnu dizati mjehurići isključim. Ostavim da se u pećnici ohlade i to je sav posao.





Što se ljekovitosti trešanja tiče, prenosim recepte fra Jure Marčinkovića, autora knjige "Ljekaruša", poznatog po video serijalu "Zlatni savjeti" na televiziji "Laudato". Evo što kaže fra Jure:

"... Trešnja se preporučuje ljudima koji su na dijeti za mršavljenje jer je ona voće s malo kalorija. Također se zbog svoje ljekovitosti preporučuje bolesnima sa gihtom, bubrežnim bolestima, bolestima jetre, srčanim bolesnicima, onima koji pate od artroza i reume, dijabetesa. Ukoliko trešnje izazovu probleme želučanim bolesnicima, tada im se preporučuje jesti kuhane trešnje.

Čaj od peteljki trešanja za liječenje bubrega i mokraćnih puteva:
Peteljke usitniti što sitnije, najbolje škarama. 1 šaku peteljki, preliti 2,5 dl vrele vode, kuhati 5 min na lagano, ostaviti 20 min, procijediti i popiti u 3 puta dnevno. Kura se vrši tri tjedna s pauzom od tjedan dana pa ponoviti kuru ako je potrebno još 3 tjedna. Kod upale mokraćnih puteva se vrlo brzo osjeti olakšanje.

Osvježavajući smuti od trešnja, banane i limuna
1 banana, žličica meda 6 kocki leda, šalica trešanja očišćenih, sok od pola limuna, čaša vode. Sve izblendati.

Ljekoviti sok od trešanja
500 g trešanja očišćenih izgnječiti, dodati žlicu šećera u prahu, ostaviti preko noći, dodati malo cimeta, nekoliko klinčića, poklopiti, pa držati 4 dana da stoji na toplom. Kroz sokovnik napraviti sok. Uliti u boce i staviti na tamno ili u hladnjak. Svako jutro natašte, prije ručka i na večer prije spavanja popiti 1 rakijsku čašicu. Piti dok se ne potroši sva količina. Lijek za reumu, artritis, jačanje srca i čišćenje čitavog organizma

Za bolji rad jetre, bubrega, mokraćnih puteva  i organa za probavu
Jedna puna šaka peteljki, preliti s litrom hladne vode, ostaviti 12 sati, kuhati 5 min, dodati pola kg trešanja cijelih, poklopiti, ostaviti 20 min da stoji, procijediti (istisnuti kroz gazu), popiti tokom dana. Kuru provoditi tjedan dana najmanje ali najbolje 3 tjedna.

Za jačanje srca
500 g svježih koštica, istucati ili usitniti u sjeckalici, staviti u bocu širokog grla, dodati litru dobre rakije tako da bar 1 cm rakija bude iznad koštica, dobro zatvoriti, izmućkati i ostaviti 6 tjedana na suncu. Procijediti i držati na tamnom. Svaki dan tri puta dnevno popiti 15 kapi dok se ne potroši. Ojačava srce. Smiju uzimati i oni koji uzimaju lijekove za srce.

Upotreba kore i listova (suhih ili svježih)
U 2, 5 dl vrele vode staviti ukupno šaku kore i listova, neka stoji 20 min, procijediti, popiti tokom dana, najbolje bez zaslađivanja.


    Osim trešanja, u mom voćnjaku raste i dud. Jako ukusna, zdrava voćka i vrlo nezahtjevna što se tiče uzgoja. Čak se ni oko berbe ne treba mučiti, jer plodovi sami padaju kada su potpuno zreli. Malo ih je nezgodno pobirati kada padnu u travu jer ih brzo nađu kukci, a i mekani su pa se lako oštete. Zato ispod stabla razapnem staru zavjesu, na pola metra od tla je dovoljno, pa je vrlo lako doći i pokupiti plodove.

    Osim što su ukusni, plodovi duda (murve) imaju pravo ljekovito blago u sebi. Ali ne staje to samo na plodu – list, kora i sok duda koriste se u narodnoj medicini stoljećima.

1. Čaj od lista duda (za regulaciju šećera u krvi)

Sastojci:

  • 1 žlica suhog lista crnog ili bijelog duda

  • 2,5 dl kipuće vode

Priprema:
Prelijte list vrelom vodom, poklopite i ostavite 10 minuta. Procijedite i pijte 1–2 puta dnevno, najbolje prije jela.

Napomena: Ako ste na terapiji za dijabetes, prije korištenja čaja savjetujte se s liječnikom.

2. Sirup od crnog duda (za grlo i kašalj)

Sastojci:

  • 1 kg zrelih plodova crnog duda

  • 500 g šećera

  • sok jednog limuna

Priprema:
Zgnječite plodove i pustite ih da odstoje preko noći. Sljedeći dan procijedite kroz gazu. U sok dodajte šećer i limunov sok te lagano kuhajte 20–30 minuta dok se sirup malo ne zgusne. Ulijte u sterilne boce.

Pijte po jednu žličicu kod upale grla ili suhog kašlja.

3. Sušeni dud kao prirodni snack

Plodove duda možete osušiti na suncu ili u dehidratoru. Sušeni dud odličan je kao grickalica ili dodatak zobenoj kaši, jogurtu ili domaćim granolama.

4 komentara:

  1. Neizmerno Vam hvala na svakom napisanom slovu... Moje iskreno Poštovanje, Biljki, Vama i čitavoj ekipi, koja svoje znanje deli sa nama nesebično 🦟🐝🐜🐛🦋🐌🐞🌸🌺🌻🏵️🌹🪻🌱🌾

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Nado, hvala sto nam pravovremeno i lijepo ponudis informacije za svaku sezonu. A posebno recepti koji su sa manje secera i jednostavni. To bas volim kod tebe.🍀🍀🌻🌻Alma

    OdgovoriIzbriši

Ovdje možete ostaviti svoj komentar: