26 rujna 2012
"Koliko - toliko" tijesto za slatke i slane kolače
Primjena ovog ultrajednostavnog i brzog tijesta je stvarno široka. Od njega se može raditi i slani i slatki kolači. Naziv mu je ujedno i recept, on ide ovako:
koliko brašna, toliko sira, toliko maslaca (ili margarina, ali ja ga izbjegavam koristiti)
k tome još malo praška za pecivo i To Je To!!!
Na primjer:
250 g sira (svježeg kravljeg, izmiksanog da ne bude grudica)
250 g brašna (radila sam i sa glatkim i sa oštrim, dobro je i jedno i drugo)
250 g maslaca (malo omekšanog ili narezanog na listiće)
pola paketića praška za pecivo (cijeli paketić je za 500 g brašna)
Brašno pomiješati sa praškom za pecivo, dodati maslac (prstima udrobiti zajedno s brašnom), dodati sir i rukom izmiješati da masa bude homogena. Staviti u hladnjak na najmanje 30 minuta da se malo stisne, pa onda izvaditi na pobrašnjenu površinu, razvaljati i raditi s tim što ste naumili. Pecite na tepsiji sa papirom za pečenje ili tepsiju samo pospite brašnom ako nemate papir.
To se tijesto jako lijepo digne prilikom pečenja, kao lisnato, a ima deset puta puniji okus od kupovnog lisnatog. Što god radila, obično odozgo namažem žumanjkom razmućenim sa malo ulja i pospem sezamom, pa pečem.
Za slane pogačice: razvaljati na debljinu oko 1 cm, izrezivati oblike kalupićima (okruglim, srcolikim, cvjetastim...).
Za školjkice ili trokutiće: izrezivati krugove ili kvadrate, puniti pekmezom, nutelom, sirom, salamom... preklopiti, rubove utisnuti vilicom ili prstima.
Za kiflice (slane, slatke): Tijesto razvaljati u krug, izrezati kao kad režete pizzu u trokute, svaki trokut od šire strane zamatati prema vršku.
Ovo tijesto je odlično umjesto lisnatog za kremšnite.
Može biti i podloga za razne pite, ali ga tada treba napola ispeći, pa tek onda staviti nadjev i ispeći do kraja.
Uglavnom, što god napravili s njim, to tijesto se topi u ustima :)
Ja imam slike samo od ovih "pogačica" kad sam izrezivala cvjetiće i zvjezdice, a radila sam ih stvarno u svim gore opisanim varijantama, ali tko će znati da će mi jednog dana trebati slike, uf!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar
Ovdje možete ostaviti svoj komentar: