10 studenoga 2025

Knjiga "Kuharica sestre Nikoline"

Ovu divnu knjigu mi je poklonila pratiteljica i čitateljica mog bloga. Knjiga je prepuna domaćih recepata za svakojaka slana i slatka jela, a neke od mnogobrojnih recepata ću podijeliti ovdje s vama. 

Hvala dragoj Mateji Hojc - Kušlan iz Osijeka na ovom prelijepom i dragocjenom daru. 










Juha od šparoga

Sastojci:

50 dag šparoga

slana voda

pola žličice šećera

1 žlica maslinova ulja

sjeckani peršin

Zaprška:

1 žlica brašna

0,5 dl kiselog vrhnja

Priprema:
Šparoge tanko ogulimo, odrežemo donji, drvenasti dio i narezane kuhamo u slanoj vodi kojoj smo dodali pola žličice šećera. Kuhamo poklopljeno 10–20 minuta.
Zatim ocijedimo, ali vodu sačuvamo. Šparoge usitnimo (izmiksamo), dodamo ocijeđenu vodu i u juhu umiješamo zapršku. Kuhamo još 5 minuta.
Na kraju pospemo sjeckanim peršinom i začinimo maslinovim uljem.


Juha od brokule

Sastojci:

50 dag brokule

1,5 l vode

sol

5 dag mesnate slanine

1 žlica ulja

1 mrkva

2 žlice sitno naribanog sira

papar

peršin

Priprema:
U kipuću posoljenu vodu stavimo kuhati narezanu brokulu i grubo naribanu mrkvu, dok ne omekšaju (oko 10 minuta).
Zatim juhu začinimo sjeckanom slaninom poprženom na ulju, pospemo sirom i lagano miješamo dok se sir ne rastopi.
Popaprimo i pospemo sjeckanim peršinom. Sir se može poslužiti i zasebno uz juhu.


Krem juha od cvjetače

Sastojci:

3 dag maslaca

2 dag brašna

30 dag cvjetače s listovima

1,5 l juhe ili vode

sol

papar

limunov sok

muškatni oraščić

0,5 dl kiselog vrhnja

peršin

Priprema:
Na malo rastopljenog maslaca dodamo brašno, zatim nasjeckane stabljike, listove i nekoliko cvjetova cvjetače.
Zalijemo juhom ili vodom i skuhamo. Juha se zatim usitni (izmiksa), ponovno prokuha i začini.
Dodamo kiselo vrhnje i limunov sok.
U zdjelu stavimo posebno kuhane cvjetove cvjetače, prelijemo juhom i pospemo s peršinom.
Uz juhu se poslužuju pržene kockice kruha.


Poriluk s umakom od sira

Sastojci:

40 dag poriluka

10 dag gorgonzole

2 dl vrhnja za kuhanje

sol

papar

2 žlice sjeckanog peršina

Priprema:
Poriluk očistimo i narežemo na kolutiće širine 2 cm. U malo slane vode ga prodinstamo do mekog, ocijedimo i stavimo u namašćenu vatrostalnu posudu.
U lončiću zagrijemo vrhnje, dodamo narezanu gorgonzolu i miješamo dok se sir ne rastopi.
Začinimo paprom, prelijemo preko poriluka i pečemo u pećnici na 200 °C oko 10–15 minuta.
Pečeno jelo pospemo peršinom.


Rižoto s porilukom

Sastojci:

25 dag poriluka

35 dag riže

5 dag maslaca

5 dag parmezana

2 žlice ulja

juha ili voda

1 žlica jušnog dodatka ili jušna kocka

sol

Priprema:
Oprani poriluk narežemo na tanke rezance i kratko popržimo na ulju dok ne omekša. Dodamo rižu, promiješamo i zalijemo dvostrukom količinom juhe ili vode.
Dodamo jušni dodatak, posolimo i poklopljeno pirjamo 25 minuta.
Na kraju dodamo komadiće maslaca, a na tanjuru pospemo naribanim parmezanom.


Goveđi gulaš

Sastojci:

80 dag goveđe lopatice ili vratine

3 žlice ulja

3 veća luka

1 žličica paprike

1 žlica brašna

3 dag rajčice

1 žličica nasjeckanog češnjaka

lovorov list

sol i papar po potrebi

(voda za podlijevanje 5–6 dl)

Priprema:

Na ulju popržimo tanke ploške luka, dodamo na kocke narezano meso i miješamo dok se meso ne zatvori. Dodamo papriku razmrvljenu na male komadiće, nasjeckani češnjak, posolimo, dolijemo žačimku juhe ili vode, dodamo lovorov list, poklopimo i pustimo da se pirja. Po potrebi dolijevamo tekućinu. Kada je meso skoro gotovo (mekano), pomiješamo pasiranu rajčicu s brašnom i tekućinom te polijemo po mesu. Ako nam je gulaš pregust, dolijemo još malo tekućine (juhe ili vode). Sve skupa neka još malo proključa.

Pečenka mozaik

Sastojci:

1 kg svinjskog karea (ili lopatice bez kosti)

sol

papar

senf

ulje

kiseli krastavci

kuhana šunka

sir

Za zapršku:

juha ili voda

1 žlica brašna

Očišćeni komad svinjskog mesa (svinjski kare ili pečenku) po dužini pažljivo zarežemo slojevito, solimo, mažemo senfom, kiselim krastavcima, šunkom i sirom slojevito, složimo kao roladu i zavežemo kuhinjskim koncem. Tako pripremljeno meso stavimo u vatrostalnu posudu, prelijemo uljem i malo vode te stavimo peći u pećnicu da dobije lijepu boju. Povremeno prelijemo vlastitim sokom i pečemo dok meso ne omekša i lijepo se zapeče. Po potrebi dolijevamo malo vode ili juhe. Na kraju umak zgusnemo zaprškom od brašna i juhe te ga procijedimo.

Kada je pečenka gotova, izvadimo je iz umaka, odstranimo konac, izrežemo na ploške i složimo na pladanj. Prelijemo procijeđenim umakom i poslužimo toplo s prilogom po želji.

Savjet:

Za zanimljiviji izgled pečenke slojeve mesa možete nadijevati raznobojnim povrćem (mrkvom, paprikom, graškom). Tako ćete dobiti šareni „mozaik“ u presjeku, koji će posebno lijepo izgledati na blagdanskom stolu.


OSTATAK RECEPATA SLIJEDI OVDJE, ZA TJEDAN DANA

__________________________________________________

24.11.2025

Dvobojni biskvit


Od bjelanjaka istučemo čvrst snijeg, umiješamo šećer, vanilin šećer, limunovu koricu i žumanjke te još jednu minutu miješamo. Na kraju lagano umiješamo brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Sastojci:

  • 4 jaja

  • 4 žlice šećera

  • 1 vanilin šećer

  • naribana limunova korica

  • 4 žlice brašna

  • pola žličice praška za pecivo

  • 2 žlice grožđica

  • 1 žlica kakaa

Priprema:

Polovicu tijesta ulijemo u namašćen i pobrašnjen kalup za srneći hrbat te posipamo grožđicama. U drugu polovicu tijesta umiješamo kakao i prelijemo preko svijetlog biskvitnog tijesta.

Stavimo u vruću pećnicu (190–200 °C). Kada biskvit naraste i porumeni, smanjimo temperaturu. Peče se 15–20 minuta.

Pečeni biskvit nožem odvojimo od rubova kalupa i preokrenemo na dasku posutu šećerom. Pokrijemo krpom.


Jabučne palačinke

Tijesto:
2,5 dl mlijeka
2 jaja
sol
1 žlica šećera
2 dl brašna
masnoća za pečenje
Nadjev:
35 dag jabuka
1 žlica maslaca ili ulja
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
cimet
2 žlice oraha
Sastojke pomiješamo u glatko, rijetko tijesto za palačinke i ostavimo ga da odstoji 10 minuta. Hoće li palačinke biti tanke koliko želimo, ovisi o gustoći tijesta i o tavi koju koristimo (lijevano željezo ili teflon).
Sirovi maslac je idealna masnoća za pečenje palačinki. Naravno, može i ulje ili margarin, ali zlatnožute i posebno ukusne palačinke dobijemo samo sa sirovim maslacem. Tijekom pečenja dodajemo maslac u tavu samo ako se tijesto počne lijepiti za dno. Ako stavimo previše maslaca, palačinke će biti masne.
Nadjev: očišćene jabuke narezane na listiće pirjamo na maslacu, posipamo šećerom i okrenemo da šećer može karamelizirati. Po želji dodamo orahe, vanilin šećer i cimet. Palačinke ravnomjerno namažemo nadjevom, zarolamo ili presložimo u trokute i poslužimo sa šlagom.


Jogurtni žele (Jogurtni bavarska krema)

Sastojci:

2,5 dl jogurta
2,5 dl slatkog vrhnja
4 lista želatine
7 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
Priprema:
U jogurt umiješamo želatinu koju smo prethodno namočili, ocijedili i otopili nad parom u jednoj žlici mlijeka. Dodamo tučeno slatko vrhnje u koje smo ranije umiješali šećer u prahu i vanilin šećer. Sve zajedno lagano promiješamo pjenjačom.
Zgusnutu kremu ulijemo u kalup za puding lagano premazan uljem ili u čaše na stalku, te stavimo u hladnjak na dva sata da se ohladi i stegne.

Žele pažljivo istresemo na prikladan tanjur (ako je u čašama, ostaje u njima) i po želji prelijemo voćnim preljevom.


Kocke od kave s vrhnjem

Biskvitno tijesto:
4 jaja
12 dag šećera
12 dag brašna
četvrtina praška za pecivo
Nadjev:
4 dl jake, prave kave
2 žlice ruma
4 dl slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
čokoladne mrvice ili sjeckani orasi
Priprema:
Od bjelanjaka napravimo čvrst snijeg, polako dodajemo šećer, zatim žumanjke i miksamo da dobro naraste (oko 1 minutu). Na kraju lagano umiješamo brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Tijesto razmažemo u namašćen i pobrašnjen lim, debljine približno jednog prsta (veličine 21 × 36 cm). Pečemo na 200 °C, 15–20 minuta.
Ohlađeni biskvit navlažimo pravom kavom kojoj smo dodali rum, pa premažemo tučenim slatkim vrhnjem s vanilin šećerom. Posipamo čokoladnim mrvicama ili orasima. Ohladimo prije rezanja i posluživanja.
Savjet: Biskvit se može navlažiti s 3–4 dl voćnog soka i ukrasiti sezonskim voćem.

KOLAČ OD KOKOSA (posipanka)

Tijesto:
80 dag brašna
1 žličica soli
2 žumanjka
2–3 žlice šećera
naribana limunova korica
2 žlice ruma
2 dag kvasca
8 dag otopljenog margarina
toplo mlijeko
1 razmućeno jaje za premaz
Nadjev:
7 dag brašna
6 dag margarine
8 dag kokosova brašna
8 dag šećera
Priprema:
Umijesimo tijesto i dobro ga izradimo (8–10 minuta), pokrijemo i pustimo da se diže oko 1,5 sat. Dizano tijesto stavimo na pobrašnjen stol ili krpu i razvaljamo na debljinu jednog prsta.
Dvije trećine tijesta premjestimo na namašćen lim, premažemo jajetom (malo ostavimo za kasnije) i posipamo polovicom nadjeva: sve sastojke nadjeva stavimo u zdjelu i izmrvimo rukom u smjesu.
Od preostale trećine tijesta napravimo mrežu, premažemo je jajetom i također posipamo nadjevom.

Posipanka se treba ponovno dizati 20–30 minuta. Pečemo na 190 °C, oko 40 minuta.

Kokosove kocke
Tijesto:
10 dag margarine
12 dag šećera
20 dag brašna
5 žlica mlijeka
2 žlice ruma
3 jaja
1 vanilin šećer
¾ praška za pecivo
Kakaova krema:
18 dag šećera
3 žlice kakaa
4 dl mlijeka
2 jaja
30 dag kokosova brašna (za uvaljati)
Priprema:
Margarinu pjenasto izmiješamo. Dodajemo postupno žumanjke i šećer s vanilin šećerom. Kada smjesa naraste, dodamo pola brašna, mlijeko i rum te izmiješamo u glatku masu. Na kraju dodamo čvrst snijeg od bjelanjaka. Po snijegu posipamo preostalo brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano umiješamo.
Tijesto razmažemo u namašćen i pobrašnjen lim (22 × 36 cm), debljine jednog prsta. Pečemo 15–20 minuta na 190 °C.
Ohlađenu ploču narežemo na kocke i umačemo ih u kakaovu kremu: u posudi pomiješamo jaja, šećer, kakao i mlijeko. Kuhamo u posudi nad kipućom vodom 3–5 minuta, dok se ne zgusne.
Držimo posudu u toploj vodi da se krema ne zgusne prebrzo. Ako se zgusne, ponovno je zagrijemo ili dodamo žlicu vrućeg mlijeka. Potom kocke uvaljamo u kokos i slažemo na pladanj.
Savjet: Lagano umiješavanje snijega i brašna čuva zračne mjehuriće i daje rahla peciva — zato je to važno pravilo.






3 komentara:

  1. Hvala vam za recepte, jako su mi lepi

    OdgovoriIzbriši
  2. Poriluk , cvjetac i brokula si mi favoriti u svakom obliku. Recepti odlicni. A svidjaju mi se i borovnice u vinu. Hvala i grlim te. 🍀🌻Alma

    OdgovoriIzbriši

OVDJE UPIŠITE SVOJ KOMENTAR: