10 studenoga 2025

Knjiga "Recepti sestre Nikoline"

Ovu divnu knjigu mi je poklonila pratiteljica i čitateljica mog bloga. Knjiga je prepuna domaćih recepata za svakojaka slana i slatka jela, a neke od mnogobrojnih recepata ću podijeliti ovdje s vama. 

Hvala dragoj Mateji Hojc - Kušlan iz Osijeka na ovom prelijepom i dragocjenom daru. 










Juha od šparoga

Sastojci:

50 dag šparoga

slana voda

pola žličice šećera

1 žlica maslinova ulja

sjeckani peršin

Zaprška:

1 žlica brašna

0,5 dl kiselog vrhnja

Priprema:
Šparoge tanko ogulimo, odrežemo donji, drvenasti dio i narezane kuhamo u slanoj vodi kojoj smo dodali pola žličice šećera. Kuhamo poklopljeno 10–20 minuta.
Zatim ocijedimo, ali vodu sačuvamo. Šparoge usitnimo (izmiksamo), dodamo ocijeđenu vodu i u juhu umiješamo zapršku. Kuhamo još 5 minuta.
Na kraju pospemo sjeckanim peršinom i začinimo maslinovim uljem.


Juha od brokule

Sastojci:

50 dag brokule

1,5 l vode

sol

5 dag mesnate slanine

1 žlica ulja

1 mrkva

2 žlice sitno naribanog sira

papar

peršin

Priprema:
U kipuću posoljenu vodu stavimo kuhati narezanu brokulu i grubo naribanu mrkvu, dok ne omekšaju (oko 10 minuta).
Zatim juhu začinimo sjeckanom slaninom poprženom na ulju, pospemo sirom i lagano miješamo dok se sir ne rastopi.
Popaprimo i pospemo sjeckanim peršinom. Sir se može poslužiti i zasebno uz juhu.


Krem juha od cvjetače

Sastojci:

3 dag maslaca

2 dag brašna

30 dag cvjetače s listovima

1,5 l juhe ili vode

sol

papar

limunov sok

muškatni oraščić

0,5 dl kiselog vrhnja

peršin

Priprema:
Na malo rastopljenog maslaca dodamo brašno, zatim nasjeckane stabljike, listove i nekoliko cvjetova cvjetače.
Zalijemo juhom ili vodom i skuhamo. Juha se zatim usitni (izmiksa), ponovno prokuha i začini.
Dodamo kiselo vrhnje i limunov sok.
U zdjelu stavimo posebno kuhane cvjetove cvjetače, prelijemo juhom i pospemo s peršinom.
Uz juhu se poslužuju pržene kockice kruha.


Poriluk s umakom od sira

Sastojci:

40 dag poriluka

10 dag gorgonzole

2 dl vrhnja za kuhanje

sol

papar

2 žlice sjeckanog peršina

Priprema:
Poriluk očistimo i narežemo na kolutiće širine 2 cm. U malo slane vode ga prodinstamo do mekog, ocijedimo i stavimo u namašćenu vatrostalnu posudu.
U lončiću zagrijemo vrhnje, dodamo narezanu gorgonzolu i miješamo dok se sir ne rastopi.
Začinimo paprom, prelijemo preko poriluka i pečemo u pećnici na 200 °C oko 10–15 minuta.
Pečeno jelo pospemo peršinom.


Rižoto s porilukom

Sastojci:

25 dag poriluka

35 dag riže

5 dag maslaca

5 dag parmezana

2 žlice ulja

juha ili voda

1 žlica jušnog dodatka ili jušna kocka

sol

Priprema:
Oprani poriluk narežemo na tanke rezance i kratko popržimo na ulju dok ne omekša. Dodamo rižu, promiješamo i zalijemo dvostrukom količinom juhe ili vode.
Dodamo jušni dodatak, posolimo i poklopljeno pirjamo 25 minuta.
Na kraju dodamo komadiće maslaca, a na tanjuru pospemo naribanim parmezanom.


Goveđi gulaš

Sastojci:

80 dag goveđe lopatice ili vratine

3 žlice ulja

3 veća luka

1 žličica paprike

1 žlica brašna

3 dag rajčice

1 žličica nasjeckanog češnjaka

lovorov list

sol i papar po potrebi

(voda za podlijevanje 5–6 dl)

Priprema:

Na ulju popržimo tanke ploške luka, dodamo na kocke narezano meso i miješamo dok se meso ne zatvori. Dodamo papriku razmrvljenu na male komadiće, nasjeckani češnjak, posolimo, dolijemo žačimku juhe ili vode, dodamo lovorov list, poklopimo i pustimo da se pirja. Po potrebi dolijevamo tekućinu. Kada je meso skoro gotovo (mekano), pomiješamo pasiranu rajčicu s brašnom i tekućinom te polijemo po mesu. Ako nam je gulaš pregust, dolijemo još malo tekućine (juhe ili vode). Sve skupa neka još malo proključa.

Pečenka mozaik

Sastojci:

1 kg svinjskog karea (ili lopatice bez kosti)

sol

papar

senf

ulje

kiseli krastavci

kuhana šunka

sir

Za zapršku:

juha ili voda

1 žlica brašna

Očišćeni komad svinjskog mesa (svinjski kare ili pečenku) po dužini pažljivo zarežemo slojevito, solimo, mažemo senfom, kiselim krastavcima, šunkom i sirom slojevito, složimo kao roladu i zavežemo kuhinjskim koncem. Tako pripremljeno meso stavimo u vatrostalnu posudu, prelijemo uljem i malo vode te stavimo peći u pećnicu da dobije lijepu boju. Povremeno prelijemo vlastitim sokom i pečemo dok meso ne omekša i lijepo se zapeče. Po potrebi dolijevamo malo vode ili juhe. Na kraju umak zgusnemo zaprškom od brašna i juhe te ga procijedimo.

Kada je pečenka gotova, izvadimo je iz umaka, odstranimo konac, izrežemo na ploške i složimo na pladanj. Prelijemo procijeđenim umakom i poslužimo toplo s prilogom po želji.

Savjet:

Za zanimljiviji izgled pečenke slojeve mesa možete nadijevati raznobojnim povrćem (mrkvom, paprikom, graškom). Tako ćete dobiti šareni „mozaik“ u presjeku, koji će posebno lijepo izgledati na blagdanskom stolu.


OSTATAK RECEPATA NADODATI ĆU U SLJEDEĆI PONEDJELJAK

1 komentar:

OVDJE UPIŠITE SVOJ KOMENTAR: