petak, 13. srpnja 2012.

Voćna šarlota dr. Oetkera

Recept za ovu finu šarlotu sam pronašla u kolekciji dr. Oetkera. Jako volim njihove recepte jer su precizno objašnjeni i točni. Prvi puta sam ju radila sa jagodama, a odlična je i sa kivijem, ananasom, ribizlama, malinama, višnjama, a zimi kada nema sveg voća, bez problema se može koristiti bilo koje smrznuto voće ili voće iz kompota.
Ima jedna anegdota vezana za ovaj kolač. Kada sam ispekla biskvit za roladu, odrezala sam komad koji treba služiti kao podloga, kako piše u receptu i stavila ga sa strane. Pošto se moje dijete naučilo da ja često neki višak odrežem i dam joj da pojede, mislila je da je taj komad isto višak, pa ga je pojela dok sam ja bila zauzeta sa izradom kreme. Zato sam kao podlogu morala staviti kekse umoćene u voćni sok, kao što se vidi na slici. Slikala sam dok je još sve bilo mackavo, dok još nisam obrezala višak keksa uokolo :)






 



Za roladu
:

3 jaja
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
50 g brašna (oštro ili glatko tip 505)
pola vrećice praška za pecivo
25 g Gustina ili bilo kojeg škrobnog brašna


Krema:
150 g pekmeza, džema ili marmelade od jagoda ili drugog voća
250 g jagoda ili drugog voća
4 lista bijele želatine
150 g jogurta (može i sa okusom vanilije)
50 g šećera
200 g slatkog vrhnja za šlag

Za aprikotiranje
:
100 g marmelade od marelica
3 jušne žlice vode


prozirna folija za oblaganje kalupa

Zagrijati pećnicu. Podmazati tepsiju (40 x 30 cm) i obložiti papirom za pečenje.
 
Mikserom pjenasto izmiksati jaja, najvećom brzinom oko 1 minute. Postepeno dodati šećer i vanilin šećer, ali u roku od jedne minute, pa smjesu miksati još 2 minute. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i gustinom, prosijati i sjedinite sa smjesom miksajući kratko najmanjom brzinom. Tijesto izliti i poravnati u tepsiji i staviti odmah da se peče.

Temperatura pečenja:

Gornji i donji grijači: oko 200º C (prethodno zagrijati pećnicu)
Topli zrak: oko 180º C (prethodno zagrijati pećnicu)
Plin: stupanj 3-4 (prethodno zagrijati pećnicu)
Vrijeme pečenja: oko 8 min
Napomena
: Imati u vidu uputstvo za upotrebu pećnice.

Biskvit pažljivo odvojiti, istresti na šećerom posuti papir za pečenje, a papir za pečenje sa kojim se biskvit pekao ne skidati. Ostaviti biskvit da se ohladi.

Sada pažljivo skinuti papir za pečenje i preostalu „kožicu“ sa biskvita. Sa kraće strane biskvita odrezati 11 cm široku traku i pripremiti ju za donju koru.


Voćna jogurt krema: 
Marmeladu malo zagrijati i dobro izmiješati da postane mekana, time premazati biskvit i pažljivo umotati u roladu. Izrezati roladu na 17 šnita debljine dobrih 1 cm. Četvrtasti kalup obložiti što je moguće ravnije prozirnom folijom. Obložiti dno i bočne strane kalupa sa po 5 šnita rolade, na kraće strane staviti po jednu šnitu. Voće oprati, očistiti i sitno nasjeckati.
Namočiti želatinu u vodu prema uputi na ambalaži. Pomiješati jogurt sa šećerom. Umutiti slatko vrhnje u šlag. Ocijeđenu želatinu rastopiti prema uputi na ambalaži. Prvo pomiješati 4 žlice jogurt smjese sa želatinom, a zatim pomiješati sa preostalim jogurtom. Kada se smjesa počne zgušnjavati, umiješati slatko vrhnje (ne treba ga tući u šlag). Na kraju dodati voće. Kremu pažljivo uliti u pripremljeni kalup, poravnati i preklopiti trakom od biskvita. Pažljivo pritisnuti i ostaviti da stoji u frižideru najmanje 2 sata. 

 
Istresti šarlotu na tacnu i pažljivo skinuti foliju. Marmeladu od marelica propustiti kroz sito ili cjedilo za čaj, pomiješati sa vodom i kratko prokuhati. Pomoću četkice premazati cijeli kolač.


Eto, što znači precizan recept! Zato volim dr. Oetker recepte. Kada se ova slastica prvi puta radi, korisno je imati ovakve upute, kasnije se sve može opisati sa par rečenica. 

Originalni recept je ovdje: http://www.oetker.rs/oetker_srb/html/default/debi-79bflj.srb.html?TTKey=gesamt

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...