21 srpnja 2012

Tjestenina carbonara

S ovim jednostavnim jelom su mnogi od nas započeli  svoju kuharsku karijeru.


Sastojci:

400–500 g tjestenine (najčešće špageti ili rigatoni), a najbolje je ako se napravi domaća tjestenina
150–200 g guancialea (ili pancete ako guanciale nije dostupan)
3 velika žumanjka + 1 cijelo jaje
70–80 g Pecorino Romano (ili pola Pecorino + pola Parmigiano)
Svježe mljeveni crni papar
(opcija) 1–1,5 dl vrhnja za kuhanje – ako želiš kremastiju varijantu
Sol (samo za vodu za tjesteninu, jer su guanciale i sir već slani)

Skuhati tjesteninu u dobro posoljenoj vodi i sačuvati malo vode od kuhanja. 
Narezati guanciale ili pancetu na kockice, staviti u hladnu tavu i pustiti da se polako topi i prži dok ne pusti mast i postane hrskavo. 
U zdjeli razmutiti tri žumanjka i jedno cijelo jaje, umiješati naribani Pecorino ili Parmigiano i dosta svježe mljevenog papra, a ako se želi kremastija verzija dodati i malo vrhnja za kuhanje, ali to ne pripada originalnom receptu za ovo jelo. Kad je tjestenina gotova, ocijediti je i ubaciti odmah u tavu s guancialem i njegovom masnoćom, promiješati, maknuti s vatre i uliti smjesu od jaja i sira. 
Dodavati malo po malo vode od kuhanja i miješati dok sve ne postane kremasto, pazeći da se jaja ne zgrušaju. 
Na kraju posuti još malo sira i papra i poslužiti odmah dok je vruće.
 

Nema komentara:

Objavi komentar

OVDJE UPIŠITE SVOJ KOMENTAR: