Prije par godina mailom mi je odnekud došao ovaj recept. Isti dan sam ga išla isprobati. Odličan kolač. Najbolja slatka zlevanka koju sam do tada probala. Sočna, mekana... Zato sam ju prozvala "Savršena zlevanka"
Tijesto:
3 jaja
1 čaša pšeničnog brašna
1 čaša kukuruznog brašna
1 vrečica praška za pecivo
1 čaša šecera
1 čaša ulja
3 čaše jogurta ili kefira
prstohvat soli
Premaz:
1 - 2 (ovisno o veličini pleha) kisela vrhnja
1 čaša mljevenih oraha
Priprema
1. Brašno prosijati sa
praškom za pecivo da bi tijesto dobilo na rahlosti.
2. Dodati redom ostale sastojke i
mikserom promiješati.
3. Uliti u namašten i krušnim
mrvicama posut pleh, te peći na 180°C.
4. Kada je na pola pečeno (uhvatila
se korica na vrhu i ne trese se kad se lupka po plehu)
premazati zlevanku kiselim vrhnjem pomiješanim sa pola količine
oraha, a ostatak
posipati po vrhu.
5. Staviti da se još do kraja zapeče
dok vrhnje ne dobije lijepu zlatnu boju.
Može se još vruću izvaditi iz pećnice, ne mora se čekati da se
ohladi kao kod drugih
biskvita.
Može se raditi i u slanoj verziji, bez oraha.



Draga Nada, iščem tiste mehke medenjake. Prosim za nasvet, kje so. HVALA
OdgovoriIzbrišiimaš skroz na dnu stranice pretraživanje bloga, samo upišeš riječ "medenjaci" i pronađe ti ovaj link: https://probajovako.blogspot.com/2022/12/medenjaci-odmah-mekani.html
Izbrišia možeš i sa desne gdje piše PRETRAGA TEKSTOVA PO TEMI birati "blagdanski kolači" i drugi po redu su medenjaci
Izbriši