14 srpnja 2012

Mamin sataraš s krumpirom – domaći recept iz djetinjstva



 

Sataraš je jedno od onih jela koje nas odvodi u djetinjstvo i podsjeća na domaću kuhinju. Ovaj domaći sataraš priprema se od luka, paprike, rajčice i krumpira, a recept je toliko jednostavan da ga svatko može napraviti. Moja mama ga je često kuhala ljeti, kada povrća ima u izobilju, i uvijek je govorila da je pravi trik u tome kada se dodaje rajčica.

Sataraš s krumpirom je lagano, povrtno jelo koje može biti glavno jelo uz komad svježeg kruha, ali i odličan prilog mesu. Ako tražite tradicionalni recept iz mamine kuhinje, ovaj sataraš je savršen izbor – zdrav, zasitan i pun okusa.


Ovo jelo radim odokativno i to je otprilike ovako:

2  glavice luka
3 češnja češnjaka (bijelog luka), ali može i bez njega
4-6  paprika
3  krumpira
2  rajčice 
po želji, malo svježeg lista peršina ili vlasca
par žlica masnoće
sol, papar

Glavice luka narezati na pola, pa na tanje šnitice.
Papriku narezati na trake ili kocke.
Češnjak narezati što sitnije.

 

Sve staviti u posudu sa masnoćom, pa na laganu vatru da se pirja nekih 10-15 minuta i povremeno promiješati da ne zagori.
Krumpir narezati na manje ploškice, pa dodati u posudu i začiniti solju i paprom.

 

Pirjati još nekih desetak minuta dok krumpir ne omekša.

Za to vrijeme rajčici ukloniti kožicu, narezati na kockice i dodati jelu, pa pirjati još oko 3-4 minute.
!!! Važno je rajčicu dodati tek kada krumpir sasvim omekša jer će u protivnom krumpir ostati tvrd.
Kožicu sa rajčice se može ukloniti tako da se rajčica na par minuta potopi u vruću vodu, pa se kožica onda može lijepo odvojiti.
Ima i drugi način, kada u jelo ide usitnjena rajčica kao u ovom slučaju ili kad rajčicu spremamo za zimnicu. Taj brzi i jednostavan način sam opisala ovdje: 

dodatak 10. srpnja, 2024.
Ako imate svoj vrt, pa sve sastojke za ovo jelo uberete na svojim gredicama, tada spadate u prave sretnike. Ali, svatko može vrlo lako u taj krug. Već 20-ak godina vrtlarim i uzgoj vlastite hrane mi je prioritet u koji ulažem sve svoje slobodno vrijeme. To mi donosi mnoge blagodati: zadovoljstvo, ispunjenost, smirenost, prijateljstvo s prirodom, zdravlje...
Ako vas srce vuče, pridružite se svijetu vrtlara, barem s jednom posudom na balkonu. I sa sasvim malim vrtom vi ćete biti veliki vrtlar! Krenite u divnu avanturu klikom na ovaj link:


plodovi iz mog vrta, sezona 2024.


1 komentar:

OVDJE UPIŠITE SVOJ KOMENTAR: